Dietoloq Lyudmila Mikityuk bildirib ki, yağlı ət, spirtli içkilər və şəkəri yüksək olan qidalar qaraciyərə mənfi təsir göstərir. Foodinfo.az xəbər verir ki, NEWS.ru-ya müsahibəsində mütəxəssis aydınlaşdırıb ki, bəzi hallarda söhbət xərçəng şişlərinin inkişafına kömək edən hüceyrə ölümündən gedir.

Belə ki, istənilən spirtli içkilər qaraciyərə artan yük verir və onun hüceyrələrinin ölümünə səbəb olur və xərçəng kimi xəstəliklərin inkişafına kömək edir.

Tortlar, şirniyyatlar və soda da zərərli ola bilər. Həkim əlavə edib ki, fruktoza və dadlandırıcılar olan qazlı içkilər daha çox mənfi təsir göstərir. Bundan əlavə, onlar bağırsaqlarda bakteriya artımını artırır və öd turşularının dövranını maneə törədirlər. Böyük miqdarda yağlı ət və süd məhsulları, yüksək kalorili balıq və ət olan bulyon istehlak etmək də tövsiyə edilmir.

Həddindən artıq yağ qaraciyərin yağlanmasına və qaraciyər hüceyrələrinin iltihabına səbəb ola bilər.