
Fomin Clinic şəbəkəsinin ümumi praktikantı və kardioloqu Eteri Kolesnik tərkibində gizli duz olan məhsullardan danışıb. Foodinfo.az xəbər verir ki, “Veçernyaya Moskva” qəzetinə müsahibəsində ekspert qeyd edib ki, təbii olaraq təzə tərəvəz və meyvələrdə, ətdə, süd və fermentləşdirilmiş süd məhsullarında, yumurtada, balıqda, göbələkdə 0,5 q duz var.
Ekspertin fikrincə, bu, təxminən 4-5% təşkil edir.
Bişirmə zamanı və ya süfrədə görünən "əlavə edilmiş duz" 13-15% (1,4 q) təşkil edir.
Qalan 80% (7,6 q) "gizli" duzdur, həkim dedi.
Bu duz çörək, peçenye, konservləşdirilmiş balıq və ya ət, tərəvəz konservləri, pendir, səhər yeməyi taxılları, kolbasa, çips və bir sıra digər emal edilmiş qidalarda olur.
“Məsələn, bir duzlu xiyarda 3 q duz, 100 q pendirdə 3,5 qrama qədər duz, 100 q yüngül duzlu balıq və kürünün tərkibində 5-8 q duz var”, - deyə ekspert əlavə edib.