Kartof ən sağlam məhsul hesab edilmir, lakin Norveç alimləri bu mülahizəni təkzib ediblər. Onlar müəyyən ediblər ki, gündə iki kartof yemək ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf ehtimalını və ümumi ölüm riskini azalda bilər. Foodinfo.az xəbər verir ki, araşdırma "Journal of Nutrition"da dərc olunub.
Müəlliflər 40 il ərzində 77 mindən çox norveçlinin vəziyyətini izləyiblər. Gündə ən azı iki kartof yeyən iştirakçıların sonrakı dörd onillikdə ölüm nisbətini 12%, eləcə də ürək xəstəliyi riskini aşağı düşüb.
Alimlər vurğulayırlar ki, təkcə kartofun növü deyil, həm də onun hazırlanma üsulu vacibdir: qaynadılmış kartofun tərkibində daha az yağ və duz var ki, bu da onu qızardılmış və ya püre ilə müqayisədə daha qidalı edir.
Mütəxəssislər əlavə edib ki, araşdırma zamanı yaş, cins, fiziki aktivlik səviyyəsi və qida seçimləri kimi bir çox amillər nəzərə alınıb.