Beynimiz funksionallığını qorumaq üçün düzgün qidalanma tələb edən mürəkkəb və vacib orqandır. Bununla belə, qida seçimlərimiz təkcə fiziki rifahımıza deyil, həm də beynimizin fəaliyyətinə təsir edə bilər. Bəzi qidalar beyin hüceyrələrinin qocalma prosesini sürətləndirə bilər ki, bu da funksionallığın azalmasına və yaddaş itkisinə səbəb ola bilər.
Marqarin və bəzi növ bitki yağları kimi trans yağlar ürək-damar sisteminə mənfi təsir etməklə yanaşı, beyin hüceyrələrinin yaşlanmasına da töhfə verə bilər. Bu yağlar bədəndə, o cümlədən beyində iltihabı artırır ki, bu da idrakın zəifləməsinə səbəb ola bilər.
Şirniyyat və qazlı içkilər kimi şəkərlə zəngin qidaların qəbulu beyin fəaliyyətinə mənfi təsir göstərə bilər. Tədqiqatlar göstərir ki, bədəndə şəkərin yüksək səviyyəsi beyində iltihabın artmasına və beyin hüceyrələrinin zədələnməsinə səbəb ola bilər ki, bu da nəticədə beynin qocalmasını sürətləndirə bilər.
Qırmızı ət, yağ və fast food kimi qidalarda olan doymuş yağlar beyin sağlamlığına zərər verə bilər. Onlar beyinə qan tədarükünün pozulması və onun hüceyrələrinin zədələnməsi ilə əlaqəli olan ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf riskini artırır.
Duzlu qidalar yemək beyin sağlamlığına mənfi təsir göstərə bilər. Həddindən artıq duz qəbulu yüksək qan təzyiqinə səbəb ola bilər ki, bu da beyinə qan axını azalda və beyin hüceyrələrinə zərər verə bilər.