K vitamini insan sağlamlığının qorunması üçün vacib bir qidadır. Bu vitamin qanın laxtalanmasında və sümüklərin möhkəmlənməsində əsas rol oynayır. Ona görə də hər gün qidadan qida qəbul etmək vacibdir.

K vitamininin ən zəngin mənbələrindən biri yaşıl tərəvəzlər, xüsusilə də yarpaqlı tərəvəzlərdir. İspanaq, brokoli, cəfəri və kələm ürək və qan dövranı sağlamlığını qorumağa kömək edən böyük miqdarda K vitamini ehtiva edir.

K vitamini ilə zəngin olan növbəti qida qrupu meyvələrdir. Xüsusilə, ərik, kivi və avokadoda bu vitamin nəzərəçarpacaq miqdarda olur. Bundan əlavə, ərik ümumi immunitet sistemini gücləndirməyə kömək edən antioksidanlarla da zəngindir.

Ət və quş əti də K vitamininin yaxşı mənbəyi ola bilər. Qaraciyər və toyuq döşü K vitamini ilə xüsusilə zəngindir. Qaraciyərdə həmçinin dəmir, B vitaminləri və digər faydalı qidalar var.

Balıqlarda, xüsusilə qızılbalıq və tuna kimi yağlı balıqlarda K vitamini var. Bu növ balıqlar ürək və beyin sağlamlığını yaxşılaşdıran omeqa-3 yağ turşuları ilə də zəngindir.

Qoz-fındıq və toxum K vitamini ehtiva edən digər qida qrupudur. Badam və fındıq kimi qoz-fındıq, həmçinin çia və kətan toxumu bu vitaminin əla mənbəyidir. Onlar həmçinin əsas yağ turşuları və digər faydalı qidalarla zəngindirlər.

Nəticə olaraq, yaşıl tərəvəzlər, meyvələr, ət, balıq, qoz-fındıq və toxumlarla zəngin bir pəhriz bədəninizi sağlam saxlamaq üçün kifayət qədər K vitamininin olmasını təmin edəcək. Pəhrizinizə bu qidaları daxil etmək qan dövranı sistemini və sümükləri sağlam saxlamaq üçün K vitamini də daxil olmaqla bütün lazımi qidaları təmin edəcəkdir.