Rusiya Milli Dietoloqlar Assosiasiyasının üzvü Natalya Kruqlova hazır qida qəbul edən şəxsin özünün məruz qaldığı mümkün riskləri adlandırıb.
O, bildirib ki, botulizmlə yanaşı, hazır qida ilə yoluxa biləcək bir çox başqa xəstəliklər də var. Məsələn, salmonellyoz. Ət məhsulları ilə yeməklər və yumurtalı yeməklər zəif termal emal edildikdə, risk xüsusilə yüksəkdir.
Hazırlanmış yeməklərdən E. coli və listeria ilə də yoluxa bilərsiniz. NewsInfo.Ru xəbər verir ki, onlar immuniteti zəif olan insanlar, uşaqlar və hamilə qadınlar üçün xüsusi təhlükə yaradır.
Riskləri minimuma endirmək üçün müəyyən qaydalara əməl edilməlidir.
Yalnız təzə hazırlanmış məhsullardan istifadə etmək, saxlama temperaturu şərtlərinə nəzarət etmək, etibarlı yerlərdən məhsul almaq və mümkünsə, istehlakdan əvvəl onları əlavə olaraq termal emal etmək vacibdir.
Ürəkbulanma, qusma, qarın ağrısı, nəcisdə dəyişiklik və ya hipertermi kimi simptomlar baş verərsə, dərhal tibb müəssisəsinə müraciət etməlisiniz, Kruglova xatırladıb.