Adi şokoladdan sıxılırsınızsa, o zaman bu xəbər xoşunuza gələcək. İsveçrə alimləri kakao jeli ilə tamamilə yeni şokolad növü icad ediblər. Yeni qarışıq daha çox kakao meyvələrindən istifadə edir ki, bu da bu şirinliyi daha sağlam və ekoloji cəhətdən təmiz edir.
Tipik olaraq, şokolad meyvənin mərkəzində saxlayan az miqdarda pulpa ilə qarışdırılmış kakao lobyasından hazırlanır. Sonra bu kütlə şokoladın növündən asılı olaraq şəkər, süd tozu və digər inqrediyentlərlə qarışdırılır.
ETH Zurich alimlərinin yeni şokolad resepti adətən atılan kakao qablarından daha çox materialdan istifadə edir: daha çox pulpa, endokarp kimi tanınan meyvənin daxili təbəqəsi. Onlar "kakao jeli" adlanan şeyi hazırlamaq üçün qarışdırılır, o qədər şirindir ki, əksər şokolad reseptlərində toz şəkəri əvəz edə bilər.
Düzgün konsentrasiyanı tapmaq üçün sınaq və səhvdən istifadə edilmişdir. Çox kakao jeli şokoladı yumru etdi, lakin çox az olması onu kifayət qədər şirin etmədi. Komanda sonda 20%-ə qədər kakao jeli ehtiva edə biləcək bir formula üzərində qərar verdi. Bu desert şirinliyinə görə tünd şokoladına bənzəyir. Nəticədə alınan şokoladda orta Avropa tünd şokoladından 20% daha çox lif və 30% daha az doymuş yağ var idi.
Tədqiqat Nature Food jurnalında dərc olunub.