Bal faydalı qida məhsulu olsa da, bəzi insanlar üçün zərərli və təhlükəli ola bilər.
Foodinfo.az bildirir ki, aşağıdakı qruplara bal yemək məsləhət görülmür:
1. 1 yaşından kiçik uşaqlar
Bal körpələr üçün ciddi risk yarada bilər, çünki tərkibində Clostridium botulinum bakteriyasının sporları ola bilər. Bu bakteriyalar körpələrdə botulizm adlı ağır zəhərlənmə xəstəliyinə səbəb ola bilər. Körpələrin immun sistemi bu bakteriyalara qarşı yetərincə müdafiə edə bilmir.
2. Alergiyası olanlar
Bəzi insanlarda balın tərkibindəki polen və digər maddələrə qarşı güclü allergik reaksiyalar yarana bilər. Allergiya özünü qaşınma, şişkinlik, səpgi, nəfəs alma çətinliyi və anafilaktik şok kimi ağır hallar ilə göstərə bilər.
3. Diabet xəstələri
Bal təbii şəkər mənbəyi olduğuna görə, yüksək qan şəkəri olan insanlar istifadəsini məhdudlaşdırmalıdır. Hərçənd balın glisemik indeksi nisbətən aşağıdır, amma yenə də diabet xəstələri üçün balanslı və nəzarətli şəkildə istehlak edilməlidir.
4. Arı məhsullarına həssas olanlar
Bəzi insanlar arı məhsullarına (arı zəhəri, propolis) qarşı həssas ola bilərlər. Bu halda bal yemək allergik reaksiyalar yarada bilər.
Beləliklə, balın faydaları olsa da, bəzi qruplar üçün istifadəsi riskli ola bilər.