Kivi həqiqətən hamının inandığı kimi meyvə deyil, giləmeyvədir. Belə ki, giləmeyvə çoxlu toxum ehtiva edən və çiçəyin yumurtalığından əmələ gələn bitkinin ətli hissəsidir. Yetişmiş kivi meyvələrində çoxlu kiçik qara toxumlar var ki, bu da onları tipik bir giləmeyvə halına gətirir. Meyvənin adətən bir böyük toxumu var, giləmeyvə isə çoxlu kiçik toxumlara malik ola bilər.
Bu adı Yeni Zelandiyada kəşf edilən şirəli meyvələri satmağa ilk qərar verən şirkətin marketoloqları icad ediblər. "Kivi" adı giləmeyvə ilə oxşarlığına görə Yeni Zelandiya gerbində təsvir olunan quşdan götürülüb. Əslində, kivi Actinidia cinsindən olan çiçəkli üzümün meyvəsidir və buna uyğun olaraq adlandırılır. Reklam kampaniyası uğurla keçdi və "kivi" adı aktinidiya meyvəsinin ümumi ticarət adı oldu.
Kivi iki növ liflə zəngindir - həll olunan və həll olunmayan. Birincisi, "pis" xolesterinin səviyyəsini azaltmaq və qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləməkdir. İkincisi - normal bağırsaq hərəkətliliyinə təsir göstərir, qəbizlik və şişkinliyin qarşısını alır, həzm sisteminə faydalı təsir göstərir. Kofeik və xlorogen turşuları da bağırsaq sağlamlığına təsir göstərir. Kivinin tərkibində limondan daha çox C vitamini var: 100 q-da 90 mq, 100 q-da 50 mq. Bu, hüceyrələri zədələnmədən qoruyan, toxunulmazlığı dəstəkləyən və kollagen istehsalını təşviq edən güclü antioksidantdır. Giləmeyvə karotenoidlərlə zəngindir: lutein, zeaksantin və beta-karotin - onlar ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf riskini azaldır, həmçinin əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırır və depressiya simptomları ilə mübarizə aparır. Pəhrizinizə kivi əlavə etmək yuxunuzu əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdıra bilər - bu meyvə yuxu dövrlərinə müsbət təsir göstərir və daha dərin, keyfiyyətli istirahətə kömək edir.