Piylənmə planetdə ən çox yayılmış xəstəliklərdən biridir. Əsas səbəb ölümlə nəticələnə bilən həddindən artıq yeməkdir. Dietoloq Anastasiya Tarasko artıq çəki ehtimalını azaltmaq üçün pəhrizinizdən xaric edilməli olan qidaları sadalayıb.
“Hər şeydən əvvəl, piylənməyə gündə 30 qramdan çox (və ya gündəlik qəbul edilən kalorinin 5-10%-dən çoxu) şəkər istehlakı səbəb olur , o, həmçinin ketçup, kolbasa, həmçinin şirin içkilər və alkoqol da daxil olmaqla yeməklərə souslar əlavə edir”, – mütəxəssis Regions internet nəşrinə müsahibəsində bildirib.
Duz da xüsusi nəzarət tələb edən təhlükəli məhsuldur. Hər gün beş qramdan çox duz istehlak etməməlisiniz, onu artıq boşqaba əlavə etməlisiniz və bişirmə mərhələsində duz əlavə etməməlisiniz.
Həmçinin, sevdiyimiz qırmızı ət diabetin inkişafına kömək edir və buna görə də onun həddindən artıq istehlakı bağırsaq xərçənginə səbəb ola bilər, buna görə də qırmızı əti həftədə bir və ya iki dəfədən çox yemək olmaz.