Qarpız və ya qovun zəhərlənməsinin ilk əlamətlərində tədbir görməli, əlamətlər ciddi olarsa, həkimə müraciət etməlisiniz. Foodinfo.az xəbər verir ki, bu barədə RİA Novosti-yə müsahibəsində Moskva vilayətinin Səhiyyə Nazirliyinin Vidnovski Klinik Xəstəxanasının qastroenteroloqu Lyudmila Suxorukova danışıb.

Onun sözlərinə görə, zəhərlənmə zamanı ilk yardım çoxlu maye içməkdir - bu, adi su və meyvə kompotları ola bilər. Həm də bir müddət yeməkdən imtina etməli və spirt içməməlisiniz.

Qastroenteroloq və dietoloq Elvira Belevanın dediyi kimi, bostan və qarpızdan zəhərlənmə bir neçə səbəbə görə baş verə bilər. Onların becərilməsi zamanı istifadə olunan nitratlara görə, bakterial və ya viruslarla çirklənmə, həmçinin yetişməmiş meyvələrin istehlakı buna səbəbdir.

Mütəxəssisin sözlərinə görə, aşağıdakı simptomlar qovun və ya qarpızın zəhərlənməsini göstərə bilər: ürəkbulanma və qusma; ishal və qarın ağrısı da daxil olmaqla mədə-bağırsaq pozğunluqları; baş ağrısı; hərarət; zəiflik və ümumi pozğunluq; susuzlaşdırma, xüsusilə şiddətli qusma və ishal.