Yeməkləri qızardan zaman kanserogenlərin buraxılması səbəbindən təhlükəli ola bilər. Foodinfo.az xəbər verir ki, Almaniyanın Riskin Qiymətləndirilməsi üzrə Federal İnstitutunun mütəxəssisləri orqanizmin mümkün mənfi reaksiyalarını minimuma endirəcək məsləhətlər açıqlayıblar.
Yeməyi qaralana qədər qızartmayın. Kömürləşmə nəticəsində sağlamlığa zərərli olan heterosiklik aromatik aminlər əmələ gəlir. Mütəxəssislər yeməkləri zəif odda bişirməyi məsləhət görürlər.
Alüminium olmayan qabları seçin. Alüminium qidaya daxil ola bilər. Bu, tez-tez turşu və duzun təsiri altında, məsələn, marinadlanmış ət alüminium məhsulları ilə təmasda olduqda baş verir.
Tez-tez və müntəzəm istehlak edildikdə, alüminium bədəndə toplana bilər və sinir sisteminə, sümük inkişafına və məhsuldarlığa zərər verə bilər.
Mikrobların yayılmasının qarşısını alın. Qidada olan mikroblar adətən qızardılma zamanı yüksək temperatura məruz qalaraq ölsə də, bəzi mikroblar qızardılmadan əvvəl digər səthlərə ötürülə bilər. Bu səbəbdən çiy heyvan mənşəli məhsulları və digər qidaları ayrı-ayrılıqda saxlamaq tövsiyə olunur.