Ekspertlərin fikrincə, qida məhsullarının istehlakdan əvvəl düzgün təmizlənməsi qida zəhərlənməsinin qarşısının alınmasında əsas elementdir. Foodinfo.az csn-tv.ru saytına istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislər infeksiya riskini minimuma endirmək üçün əllərin və qidaların hərtərəfli yuyulması kimi əsas gigiyena tədbirlərinin vacibliyini vurğulayırlar.

Kaliforniya Universitetində qida təhlükəsizliyi icmasının genişləndirilməsi üzrə mütəxəssisin köməkçisi Erin DiCaprio vurğulayır ki, heç bir qida tamamilə steril deyil və xəstəliyə səbəb ola biləcək mikroorqanizmlər ola bilər. Xüsusilə, hepatit A virusu və norovirus kimi qida ilə yoluxan virusların törətdiyi epidemiyalar çox vaxt yumşaq giləmeyvə də daxil olmaqla əl ilə seçilmiş qidalarla əlaqələndirilir.

Mümkün çirkləndiriciləri effektiv şəkildə aradan qaldırmaq üçün səthin tam örtülməsini təmin edərək, yeməyi axan soyuq suyun altında 5-10 saniyə ərzində yuyun. Bu üsul yalnız kir və qalıqları deyil, həm də mikrobioloji çirkləndiricilərin əhəmiyyətli bir hissəsini, həmçinin bəzi pestisidləri aradan qaldırmağa kömək edir. Ayrı-ayrılıqda yuyulması və sonra qurudulması tövsiyə olunan romaine kahı kimi yarpaqlı tərəvəzlərə xüsusi diqqət yetirilməlidir.

Doktor Di Kaprio xatırladır ki, məhsulların yuyulması mikroorqanizmlərin 90-99%-ni təmizləyir, qida zəhərlənməsi riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır. O, həmçinin xüsusi qida təmizləyicilərindən, ağardıcılardan və yuyucu vasitələrdən istifadənin tövsiyə olunmadığını vurğulayır. Bundan əlavə, qabığını soymadan və ya kəsməzdən əvvəl məhsulu yaxalamaq və qovun kimi sərt məhsulları yumşaq bir şəkildə yumaq üçün təmiz fırçadan istifadə etmək vacibdir.

Nəhayət, istilik mikroorqanizmləri təsirsiz hala gətirsə də, isti su soyuq su ilə müqayisədə heç bir qida təhlükəsizliyi üstünlüyü təmin etmir və onun istifadəsi qida keyfiyyətinə mənfi təsir göstərə bilər. Dondurulmuş qidaların istehlakdan əvvəl yuyulması tələb olunmur, lakin hazırlamaq üçün qablaşdırmadakı təlimatlara əməl etməlisiniz. Bu sadə, lakin təsirli məsləhətlər sizə qidanızı təhlükəsiz saxlamağa və qida zəhərlənməsi riskindən qaçmağa kömək edəcək.