
Bəkməzlə (doşab) birlikdə qatıq yemək bəzi sağlamlıq mütəxəssisləri tərəfindən məsləhət görülmür və bunun bir neçə əsas səbəbi var.
Foodinfo.az bu səbəbləri təqdim edir:
1. Turşu və dəmirin qarşılıqlı təsiri
Qatıq turş mühitə malikdir, yəni pH səviyyəsi aşağıdır. Bəkməz isə dəmir və minerallar baxımından zəngindir. Turş qatıq bəkməzdəki dəmirin bədəndə sorulmasına mane ola bilər.
2. Həzm pozğunluğu riski
Qatıq soyuq və turş xüsusiyyətli, bəkməz isə şirin və qızdırıcı təsirə malikdir. Bu iki zidd təbiətli qida bir yerdə yeyildikdə mədədə qaz, köp, ağırlaşma, diskomfort və ya həzm çətinliyi yarada bilər.
3. Ayurvedik və ənənəvi baxışa görə
Bəzi ənənəvi təbabət sistemləri (məsələn, ayurveda) bu iki qidanın birlikdə istifadəsini "zidd kombinasiya" hesab edir və dərinin səpgilərinə, toksin yığılmasına və zəif həzmə səbəb ola biləcəyini bildirir.
Əgər hər iki qidanı sevirsinizsə, onları ayrı-ayrı zamanlarda, məsələn, biri səhər, digərini günorta və ya axşam istifadə etmək daha sağlam seçim olar.