Foodinfo.az Mirror-a istinadla xəbər verir ki, Tulane Universitetinin alimləri 12 illik araşdırma zamanı aşkar ediblər ki, zahirən zərərsiz görünən yemək vərdişi 2-ci tip şəkərli diabetin inkişaf riskini 40 faiz artırır.
Məlum olub ki, yeməkdən əvvəl yeməyinə duz əlavə edən insanların şəkərli diabetə tutulma ehtimalı daha yüksəkdir.
Tədqiqatçılar 400 min respondenti müşahidə edərək bu qənaətə gəliblər. Onlar şərti olaraq üç qrupa bölünürdülər. Birinci qrupa yeməklərinə demək olar ki, heç vaxt əlavə duz əlavə etməyənlər daxildir. İkincisində, "bəzən" olanlar duz çalkalayıcı götürdülər. Üçüncüsü, "adətən" və ya "həmişə" yeməkdən əvvəl yeməyi duzlayanlar.
İkinci və üçüncü qruplarda şəkər xəstəliyinə tutulma şansı müvafiq olaraq 20 faiz və 39 faiz artıb.
Doktor Lu Qinin sözlərinə görə, əsas problem duzun özü deyil, onun insanları daha çox yemək yeməyə sövq etməsidir ki, bu da piylənmə və iltihaba yol açır.