Spirtli içki qəbul etdikdən sonra orqanizmin bərpasına, qan şəkərini aşağı salmağa və həzmi yaxşılaşdırmağa kömək edəcək qidaları seçmək vacibdir. 

Foodinfo.az-ın xəbərinə görə, lent.az xarici mediaya istinadən məlumat verir ki, həkim Donald Qrant belə bir vəziyyətdə hansı məhsulların xüsusilə faydalı olduğuna dair tövsiyələrini bölüşüb.

Alkoqoldan sonra hansı qidalar kömək edəcək? 

Ən yaxşı seçim banandır:

• Onlar kaliumla zəngindir, spirtli içki qəbul edərkən orqanizm onu itirir.

• Elektrolitləri doldurmağa və susuzlaşdırmanın qarşısını almağa kömək edin.

• Tərkibində qan şəkərinin səviyyəsini sabitləşdirən və yorğunluq hissini azaldan kompleks karbohidratlar var. 

Bananlar yulaf əzməsi ilə yaxşı birləşir ki, mədənizi sakitləşdirən və orqanizminizi enerjili saxlayan balanslı yemək yaradır.

Bərpaedici içkilər

Mayeləri bərpa etmək üçün Qrant məsləhət görür: 

• Təmiz su: Nəmləndirmənin əsas mənbəyidir.

• Hindistancevizi suyu: Elektrolitlərlə zəngindir ki, bu da spirtdən sonra tarazlığın bərpası üçün xüsusilə vacibdir.

Alkoqol içmədən əvvəl yeyiləcək qidalar

“Paxmel” riskini azaltmaq və spirtin udulmasını yavaşlatmaq üçün spirtli içkidən əvvəl düzgün yemək vacibdir. 

Ən yaxşı seçim:

• Avokado: Mədədə qoruyucu maneə yaradan sağlam yağlarla zəngindir.

• Yumurta: Alkoqolun udulmasını ləngidən zülal ehtiva edir.

Bu məhsullar alkoqolun orqanizminizə təsirini azaltmağa kömək edəcək və şiddətli “axmel” ehtimalını azaldır.

Nədən yayınmaq lazımdır?

Bəzi qidalar və içkilər vəziyyəti ağırlaşdıra və sərxoşlamanı sürətləndirə bilər:

• Qazlı içkilər: Karbon qazı mədənin selikli qişasını qıcıqlandırır, spirtin udulmasını sürətləndirir.

• Şirniyyatlar: Yüksək şəkər tərkibi mədəaltı vəzi üzərində stressi artırır.

• Duzlu qidalar: Bədəndə mayenin tutulmasına səbəb olur və susuzluğu artırır.

Vacib xatırlatma

Alkoqolun təhlükəsiz dozası yoxdur. Spirtli içki qəbul etməyə qərar verdiyiniz təqdirdə, içmədən əvvəl və sonra yemək sağlamlıq üçün mənfi təsirləri minimuma endirməyə kömək edəcək.