Tünd şokolad hətta sağlam pəhriz saxlayan insanlar tərəfindən də yeyilən məşhur bir qidadır.
Bir tərəfdən tünd şokolad ürək sağlamlığını dəstəkləyən, qan axını yaxşılaşdıran və idrak funksiyasını yaxşılaşdıran antioksidantlarla zəngindir. Ancaq digər tərəfdən, belə bir desertdə çoxlu miqdarda kakao var ki, bu da onu çox yüksək kalorili və yağlı edir. Bu səbəbdən həddindən artıq istehlak kilo almağa və sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər.
Tünd şokolad, kakao paxlalarında olan antioksidan birləşmələr sinfi olan flavonollarla zəngindir. Onlar beyin funksiyasını və qan axını yaxşılaşdırır.
Çoxsaylı araşdırmalar göstərir ki, tünd şokoladın müntəzəm istehlakı qan təzyiqini və ürək xəstəliyi riskini azaltmağa, həmçinin xolesterinin səviyyəsini yaxşılaşdırmağa kömək edir.
Qara şokolad idrak funksiyası üçün də yaxşıdır. Flavonoidlərin beyinə qan axını təşviq etdiyi və neyronları zədələnmədən qoruya biləcəyi düşünülür.
Tədqiqatlar göstərir ki, tünd şokolad yaddaşı, konsentrasiyanı və problem həll etmə qabiliyyətini yaxşılaşdıra bilir.
Tünd şokoladın sağlamlıq faydalarına baxmayaraq, ekspertlər tədqiqatla sübut edilmiş faydaların insanların ağlabatan şəkildə yediyi yeməkdən daha çox yeməkdən qaynaqlandığını söyləyirlər.