Kaşrut - ən sirli qidalanma sistemlərindən biri hesab olunur. Heç bir ortodoksal yəhudi hər hansı bir ərzağın hansı səbəbdən yeyilməsinin qadağan olmasının səbəbini dəqiq bilmir. Bu ərzaqlara donuz əti, dovşan əti, şorabalar, krevetka, böcəklər, qara kürü və zeytun aiddir.
Foodinfo.az bildirir ki, yəhudilərə zeytunu dini bayramlar zamanı yemək qadağan olunsa da, adi günlərdə ondan azacıq istifadə etmək olar. Belə bir fikir mövcuddur ki, zeytun yaddaşı zəiflətdiyi üçün yəhudilərə ondan istifadə etmək qadağan edilib.
Kaşrut qidalanma məhz dini qidalanma forması hesab edilir. Kaşruta görə zeytun yeməyə icazə olmasa da, bu bitkinin yağından istifadə etmək olar.
İş burasındadır ki, dietoloqlar yağı qədər zeytunun orqanizm üçün faydasının böyük olduğunu bildirirlər. Tərkibində zeytun olan "Aralıq dənizi dietası” dünyada ən balanslı qidalanma forması hesab olunur.
Soyuq sıxılma üsulu ilə əldə edilən zeytun yağının tərkibində olan yağ turşuları beyin üçün faydalı olsa da, əksinə zeytunun meyvəsi həqiqətən də yaddaşa zərər verə bilər.
Doymuş yağ turşuları olmadan insan beyni qidasız qalır, dəri quruyur, dırnaqlar və dərinin böyüməsi zəifləyir, maddələr mübadiləsi ləngiyir. Orqanzim üçün faydalı olan Omeqa-3 yağ turşusunun orqanzim üçün zərərli olan Omeqa-6 yağ turşusu ilə nisbəti 1:10-dur.
Bu yağ turşularının orqanizmə təsiri müxtəlifdir. Omeqa-3 yağ turşuları orqanizmin normal fəaliyyəti üçün çox vacibdir. Omeqa-6 turşusu qanı laxtalandırır, maddələr mübadiləsini ləngidir və bədəndə piy şəklində toplanır. Bu maddə hətta bədxassəli şişlərin əmələ gəlməsinə də səbəb ola bilər.
Həmçinin o, qan damarlarına mənfi təsir edərək, ateroskleroza və Altsheymer xəstəliyinə də səbəb olur.
Omeqa –6 yağ turşusu zeytunun tərkibində çox miqdarda olduğu üçün yəhudilərə qəbul etmək qadağan edilib.
Ortadoksal yəhudilər həm də onu əsas gətirirlər ki, zeytun turşusuna çox miqdarda duz əlavə edilir ki, bu da zərərlidir.
©Medicina