Yulaf sağlam qidalanmanın ayrılmaz bir hissəsi olaraq, həm qida dəyəri, həm də sağlamlığa olan faydaları ilə tanınır. Yulafın tərkibi vitaminlər, minerallar, liflər və antioksidantlarla zəngindir. 

Foodinfo.az yulafın faydalarını təqdim edir:

- Yulaf B qrupu vitaminləri (xüsusilə B1 və B5), maqnezium, dəmir, fosfor və sink kimi vacib vitaminlər və minerallarla zəngindir. Bu maddələr bədən funksiyalarının düzgün işləməsi üçün vacibdir və ümumi sağlamlığınızı dəstəkləyir.

- Həzm sistemi üçün vacib olan həll olunan və həll olunmayan liflərlə zəngindir. Həll olunan liflər (xüsusilə beta-glukan) qanda xolesterol səviyyəsini azaltmağa və qlükoza səviyyəsini sabitləşdirməyə kömək edir. Həll olunmayan liflər isə bağırsaq hərəkətlərini tənzimləyir və qəbizliyin qarşısını alır.

- Tərkibindəki beta-glukan pis xolesterolu (LDL) azaltmağa kömək edir və ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldır. Yulaf istehlakı ürək sağlamlığını qorumağa və damarların elastikliyini artırmağa kömək edir.

- Yulaf qanda qlükoza səviyyəsini sabitləşdirməyə kömək edir və insulin həssaslığını artırır. Bu, xüsusilə 2-ci tip diabet riskini azaltmağa və ya bu xəstəliyi idarə etməyə kömək edir. Yavaş həzm olunan karbohidratlar uzun müddət toxluq hissi təmin edir və enerji səviyyəsini sabit saxlayır.

- Bu qida dəri üçün də faydalıdır. Onun antiinflamatuar və antikoksidant xüsusiyyətləri dərinin sakitləşməsinə və nəmlənməsinə kömək edir. Yulafdan hazırlanan maskalar, ekzema və sızanaq kimi dəri problemlərinin müalicəsində istifadə olunur.

- O, toxluq hissini artıran bir qidadır. Yavaş həzm olunan liflər uzun müddət toxluq hissi təmin edir və həddindən artıq yeməyin qarşısını alır. Bu da çəki idarəsində mühüm rol oynayır.

-Yulaf antioksidantlar, xüsusilə avenantramidlər ehtiva edir. Bu antioksidantlar iltihabın azalmasına və qan təzyiqinin tənzimlənməsinə kömək edir. Antioksidantlar, həmçinin sərbəst radikallarla mübarizə apararaq hüceyrə zədələnməsinin qarşısını alır.

O həm də glutensiz bir seçimdir və glutensiz pəhrizdə olanlar üçün uyğun bir alternativdir.

Səhər yeməyi olaraq yulaf sıyığı günə sağlam və enerjili başlamaq üçün mükəmməl bir seçimdir.