Yumurta orqanizmə lazım olan çoxlu miqdarda vitamin və mineralları ehtiva edən çox faydalı pəhriz məhsuludur. Foodinfo.az “İzvestiya”ya istinadla xəbər verir ki, yumurtanın tərkibində çoxlu protein, B9 vitamini, orta miqdarda poli doymamış yağlar, həmçinin selen, sink, fosfor və kalsium kimi mikroelementlər var. Bundan əlavə, bu məhsul beyin funksiyasının yaxşılaşdırılması üçün lazım olan lesitinin əla mənbəyidir. Onların tərkibində ödün vəziyyətini yaxşılaşdıran bir maddə olan xolin də var, həmçinin sinirlərin miyelin qabığının qurulmasında iştirak edir.

Bir çox insanlar yumurtanın tərkibindəki yüksək xolesteroldan qorxaraq yeməkdən çəkinirlər. Bununla belə, çoxsaylı araşdırmalardan sonra məlum olub ki, yumurtalarda çoxlu miqdarda fosfolipidlər var ki, bu da qanda yaxşı xolesterinin - yüksək sıxlıqlı lipoproteinin (HDL) səviyyəsini artırır.

Öz növbəsində, qanda HDL nə qədər çox olarsa, aterosklerozun inkişaf riski bir o qədər az olar. Beləliklə, deyə bilərik ki, yumurtanın orta dərəcədə istehlakı ürək-damar xəstəliklərinin inkişafı üçün profilaktik tədbirdir.

Sağlam insan üçün optimal hissə gündə bir-üç yumurta istehlakıdır. Eyni zamanda, testlərdə bir insanın yüksək xolesterol səviyyəsi varsa, həftədə iki və ya üçdən çox yumurta istehlak etməməsi tövsiyə olunur.

Bərk qaynadılmış yumurta yemək daha yaxşıdır, çünki bu formada orqanizm daha çox qida qəbul edəcək. Eyni zamanda çiy yumurta yemək olmaz, çünki salmonella infeksiyası riski var.

Həddindən artıq yumurta yeyirsinizsə, bu, mədə-bağırsaq traktından dispeptik pozğunluqlara səbəb ola bilər: ürəkbulanma, qusma, qarın ağrısı, ishal, bağırsaqlarda qazın əmələ gəlməsinin artması, mədə yanması, həmçinin xolesistit və pankreatit kimi mədə-bağırsaq xəstəliklərinin kəskinləşməsinə səbəb ola bilər.

Nərmin