Yeməklər arasında qəlyanaltı etmək ümumi bir təcrübədir, lakin qəlyanaltı seçimləriniz çəki idarə etməkdə böyük fərq yarada bilər. Qəlyanaltı çəki artımında və ya itirilməsində mühüm rol oynayır. Onların qida dəyərindən xəbərdar olmaq vacibdir, çünki bəzi yüksək kalorili və ya şəkərli qəlyanaltılar çəki artımına gətirib çıxarır. Digər tərəfdən, lif, zülal və əsas qida maddələri ilə zəngin olan daha sağlam qidaların seçilməsi özünüzü tox hiss etməklə və ümumi rifahınızı yaxşılaşdırmaqla çəkini idarə etməyə kömək edir.
Diyetoloq Billy Bradley arıqlamaq üçün ən sağlam 4 qəlyanaltını təqdim edib:
Popkorn, qovrulmuş noxud, qoz yağı düyü tortları və qoz-fındıq qarışığı.
Yağsız hazırlanan popkorn, təxminən 3 stəkan porsiya ölçüsündə doymağı təşviq edən doldurucu, liflə zəngin tam taxıldır. Zülal və liflə zəngin olan qovrulmuş noxud istəkləri idarə etməyə və tox hiss etməyə kömək edən xırtıldayan, aşağı kalorili qəlyanaltıdır.
Düyü tortları qoz-fındıq yağları ilə birləşərək qan şəkərini sabitləşdirmək və istəklərin qarşısını almaq üçün əla seçimdir. Bu qarışıq sağlam yağlar və zülallarla zəngin olan aşağı kalorili, qidalandırıcı tərkibli bir yemək yaradır.
Qarışıq qoz-fındıq, yüksək kalorili olsa da, sağlam yağlar, zülallar və qidalar ehtiva edir və ümumi rifahı dəstəkləyən doyurucu qəlyanaltı təklif edir. Fındıqları seçərkən porsiya ölçülərinə diqqət yetirmək vacibdir, çünki kiçik bir hissə növbəti yeməyə qədər aclığınızı effektiv şəkildə təmin edə bilər.