Kətan toxumu çəkiyə nəzarət edir, xolesterini aşağı salır, dəri sağlamlığını dəstəkləyir, antioksidant xüsusiyyətlərə malikdir.
Kətan toxumunun faydaları olduqca müxtəlifdir.
Foodinfo.az kətan toxumunun faydalarını təqdim edir:
● Omeqa-3 yağ turşusu tərkibi:
Kətan toxumu omeqa-3 yağ turşuları, lif və lignan kimi faydalı birləşmələrə malikdir. Omeqa-3 yağ turşuları ürək sağlamlığını dəstəkləyir və iltihabı azaldır.
● Antioksidant xüsusiyyətləri:
Kətan toxumunun tərkibində antioksidantlar var. Antioksidantlar bədəndə sərbəst radikalların yaratdığı oksidləşdirici stressi azaldır və onların hüceyrələrə zərərli təsirlərinin qarşısını alır.
● Həzm sistemini dəstəkləyir:
Kətan toxumu tərkibindəki lif sayəsində həzm sistemini dəstəkləyir. Lif bağırsaq hərəkətlərini tənzimləyərək qəbizliyin qarşısını almağa kömək edir.
● Xolesterolu azaltmaqda faydalıdır:
Kətan toxumu xolesterin səviyyəsini aşağı salmağa kömək edir. Araşdırmalar göstərir ki, kətan toxumu LDL (pis) xolesterini azaldır və HDL (yaxşı) xolesterini artırır.
● Qan şəkərinin tənzimlənməsi:
Kətan toxumu qan şəkərinin səviyyəsini tarazlaşdırmağa kömək edir. Tədqiqatlar göstərir ki, kətan toxumu qan şəkərinin idarə olunmasına müsbət təsir göstərir.
● Dəri sağlamlığını dəstəkləyir:
Kətan toxumunun tərkibində dəri sağlamlığını dəstəkləyən qidalar var. Antioksidantlar və omeqa-3 yağ turşuları dərini sağlam saxlamağa və qocalma əlamətlərini azaltmağa kömək edir.
● Sizi tox saxlayır:
Kətan toxumu tərkibindəki lif sayəsində toxluq hissi verir. Buna görə də, çəki nəzarətinə kömək edir və qəlyanaltılara ehtiyacı azaldır.
Kətan toxumunun daha çox faydaları var. Ancaq yadda saxlamaq lazımdır ki, kətan toxumunun faydaları ilə yanaşı zərərləri də ola bilər. Həddindən artıq miqdarda kətan toxumu istehlakı bəzi insanlarda həzm problemlərinə səbəb ola bilər. Buna görə də, kətan toxumu istehlak edərkən qədərinə fikir vermək lazımdır.