Çiyələk bəlkə də ən yaxşı qida mənbəyi olan giləmeyvədir. Müasir alimlərin müəyyən etdiyi kimi, şirəli qırmızı pulpa tərkibində A, B, C, E vitaminləri, həmçinin minerallar (kalium, fosfor, kalsium, maqnezium, kalsium, dəmir, yod, manqan) var. Bundan əlavə, giləmeyvə tərkibində çoxlu miqdarda qidalanmayan bioloji aktiv komponentlər (fenol birləşmələri) var ki, bunlar birlikdə bədənə sinergik təsir göstərir, sağlamlığı təşviq edir və müxtəlif xəstəliklərin inkişafının qarşısını alır.
Dietoloq Marina Sorokina bizə müntəzəm olaraq şəkərsiz təzə çiyələk yeməyə başlasanız, özünüzü hansı xəstəliklərdən xilas edə biləcəyinizi söylədi.
Mütəxəssisin sözlərinə görə, çiyələk xüsusilə immun, sinir və damar sistemlərinin fəaliyyətini normallaşdırmaq üçün faydalıdır.
Qeyd olunub ki, bu giləmeyvə sevənlər riyazi və məntiqi məsələləri çox daha tez həll edir, nadir hallarda artrit və osteoporozdan əziyyət çəkirlər.
Zəngin vitamin tərkibi sayəsində çiyələk immunitet sistemini keyfiyyətcə gücləndirir. Eyni zamanda, unutmamalıyıq ki, bu gün giləmeyvə bütün il boyu yetişdirilir. Buna görə təzə məhsul almaq problem deyil.
Bəlkə də giləmeyvələrin insan sağlamlığına əsas müsbət təsiri ürək-damar patologiyalarının və hipertoniyanın güclü qarşısının alınmasıdır. Mütəxəssis deyir ki, gündə 150 qram çiyələk yeməklə siz davamlı olaraq arıqlamağa, təzyiq artımlarından qurtula və ümumiyyətlə, xeyli sakitləşə bilərsiniz.