
Kakao Amerika və Afrikanın tropik bölgələrində bitən Theobroma kakao ağacının toxumlarından əldə edilən məhsuldur.
İçki zəngin dadı və ətri, həmçinin bioloji aktiv maddələrin yüksək tərkibi ilə tanınır. Foodinfo.az Championat.com- a istinadən xəbər verir ki, məhsul müxtəlif formalarda, o cümlədən içkilər (isti şokolad, kakao), şokolad şəklində istehlak edilir, həmçinin kulinariya və kosmetologiyada istifadə olunur. Kakaonun əhəmiyyəti həm də potensial sağlamlıq faydaları ilə bağlıdır. Bu məhsulun istifadə tarixi minlərlə il əvvələ gedib çıxır. Onun haqqında ilk qeydlər dini mərasimlərdə və içki hazırlamaq üçün kakao dənələrindən istifadə edən Maya və Aztek sivilizasiyalarına aiddir.
Tədqiqatlar göstərir ki, kakaonun tərkibində antioksidantlar, flavonoidlər, teobromin və ürək-damar sağlamlığını, koqnitiv funksiyanı gücləndirən və əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdıran digər birləşmələr var. Ancaq içki içmək, xüsusən də həddindən artıq istehlak və ya fərdi əks göstərişlərin olması ilə mənfi nəticələrə səbəb ola bilər.
Kakaonun tərkibində tiamin (B1), riboflavin (B2) və niasin (B3) kimi B vitaminləri var. Onlar enerji mübadiləsində və sinir sisteminin sağlamlığının qorunmasında iştirak edirlər. Məhsul həmçinin güclü antioksidan xüsusiyyətlərə malik flavonoidlərlə, xüsusilə epikateşin və katexinlə zəngindir. Kakao flavonoidləri ürək və qan axınına müsbət təsir göstərir, damar endotelinin fəaliyyətini yaxşılaşdırır və qan təzyiqini aşağı salır.
Kakao tozunun tərkibində teobromin və kofein kimi alkaloidlər də var. Teobromin mərkəzi sinir sisteminə stimullaşdırıcı təsir göstərir, lakin onun təsiri kofeindən daha yumşaqdır. Kofein isə öz növbəsində konsentrasiyanı və diqqəti yaxşılaşdırır.