
Qaraciyər yalnız dadlı bir ləzzət deyil, həm də ürək sağlamlığını qorumağa və qan laxtalanmasının qarşısını almağa kömək edə biləcək qiymətli məhsuldur. Foodinfo.az Rbc.ua-ya istinadən xəbər verir ki, bu məhsulun tərkibində qan və damarların vəziyyətinə müsbət təsir göstərən unikal maddələr var.
Hər bir insanın qanında qanın laxtalanmasından və qanaxmanın dayandırılmasından məsul olan xüsusi hüceyrələr - trombositlər var. Ancaq yaşla, xüsusən də 40 yaşdan sonra qan tez-tez qalınlaşır və trombositlər bir-birinə yapışmağa başlayır. Bu, qan damarlarını bağlaya bilən və infarkt və ya vuruş kimi ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb olan qan laxtalarının meydana gəlməsinə səbəb ola bilər.
Qaraciyərdə qanı durulaşdıran və trombositlərin bir-birinə yapışmasının qarşısını alan heparin maddəsi var. Buna görə də, onu yemək qan laxtalanması və ürək-damar xəstəlikləri riskini azaltmağa kömək edə bilər.
Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatının məlumatına görə, tromboz bütün dünyada əsas ölüm səbəblərindən biridir. Hər il təxminən 8,5 milyon insan trombozdan ölür. Buna görə də qan laxtalanmasının qarşısının alınması sağlamlığı və həyatı qorumaq üçün son dərəcə vacibdir.