
Çobanyastığı çayı bədənimizi bir çox xəstəliklərdən qorumağa kömək edən çox qiymətli bir içkidir. Foodinfo.az Rbc.ua- ya istinadən xəbər verir ki, bu içkinin orqanizm üçün faydası sadəcə olaraq böyükdür.
Çobanyastığı tərkibində güclü antioksidantlar - apigenin, quercetin və flavonoidlər var. Bu təbii müdafiəçilər hüceyrələrə zərər verə bilən və müxtəlif xəstəliklərin inkişafına səbəb olan sərbəst radikalları zərərsizləşdirir. Onlar həmçinin iltihabın əsas tetikleyicileri olan NF-κB molekullarını boğaraq, hüceyrələrin sağlam və qorunub saxlanmasına kömək edirlər.
Çobanyastığı orqanizmi toksinlərdən təmizləməkdən məsul olan əsas qaraciyər fermenti olan P450 sitoxromunun işini stimullaşdırır. Çobanyastığın tərkibindəki efir yağları qaraciyərin hüceyrə membranlarını gücləndirərək onu stress, gərginlik və yaşlanma proseslərinə qarşı daha davamlı edir.
Çobanyastığı mədə mukozasının qıcıqlandırıcılarına qarşı təbii maneədir. O, selikli qişada qoruyucu təbəqə yaradaraq, musin ifrazını stimullaşdırır və xora yaradan mikrob Helicobacter pylori ilə mübarizə aparır.
Çobanyastığın tərkibində olan apigenin sakitlik və yaxşı yuxu üçün cavabdeh olan GABA reseptorlarının yumşaq aktivatoru kimi çıxış edir. Təsiri sintetik trankvilizatorlardan zəif olsa da, asılılıq və ya əks təsir yaratmır.
Apigenin xərçəng hüceyrələrinin apoptozunu (proqramlaşdırılmış ölüm) təhrik edir və angiogenezi - şişlər üçün yeni damarların meydana gəlməsini maneə törətməklə onların qidalanmasının qarşısını alır. Bu, çobanyastığı çayının potensial xərçəng əleyhinə təsirini göstərir.