İnanılmaz dərəcədə ləzzətli və bişirilməsi asan olmaqla yanaşı, ənginarın həm də bir çox sağlamlıq faydaları var, çünki onlar vacib qidalarla doludur.
Foodinfo.az C vitamini ilə zəngin olan ənginarın sonsuz faydalarını təqdim edir.
Bədəninizdəki lif tərkibini artırmaq istəyirsinizsə, mütləq ənginar istehlak etməlisiniz. Orta ölçülü bir ənginar təxminən 7 qram lif təmin edir. Bu, sağlam yetkin qadınlar üçün gündə tövsiyə olunan 25 qram lifin demək olar ki, 30 faizini təşkil edir (kişilər üçün 38 qram). Lif bağırsağınızı sağlam saxlamaq və həzm simptomlarınızı yaxşılaşdırmaq üçün çox vacibdir.
Bundan əlavə, lif xolesterol səviyyəsini yaxşılaşdırır, ürək xəstəliyi riskini azaltmağa kömək edir və diabet riskini azaldır. Ənginar xüsusilə inulin adlanan “yüksək fermentləşən lif” növü ilə zəngindir. Bu o deməkdir ki, yaxşı bağırsaq bakteriyaları tərəfindən asanlıqla parçalanır və qida mənbəyi kimi istifadə olunur.
Bağırsaq bakteriyaları da qısa zəncirli yağ turşuları kimi insan sağlamlığı üçün faydalı bakteriyalar istehsal edir. Qısa zəncirli yağ turşuları diabet, ürək xəstəliyi və iltihab kimi xəstəliklərin inkişaf riskini azaldır.
Enginar sağlam kalium mənbəyidir. Bir orta ölçülü ənginar sağlam yetkin qadınlar üçün tövsiyə olunan 2600 milliqram kaliumun (474 milliqram) 18 faizini təmin edir.
Kalium qan təzyiqi üçün həqiqətən vacibdir. Əgər sizdə yüksək qan təzyiqi varsa, natriumu azaltmalısınız.
Bunun səbəbi, kaliumun qan dövranına daxil olduğu zaman böyrəkləriniz qanınızdan daha çox natrium təmizləyir, qan təzyiqinizi aşağı salır. Kalium bir elektrolit növüdür. Elektrolitlər sayəsində sinirləriniz siqnallar göndərir.
Vücudunuz toxumalar, DNT və qırmızı qan hüceyrələri yaratmaq və hüceyrələrin bölünməsinə kömək etmək üçün folatdan istifadə edir. Bu vitamin xüsusilə gündə 500 mikroqram DFE qəbul etməli olan hamilə qadınlar üçün vacibdir.
Bir orta ölçülü ənginarda sağlam yetkin qadınlar üçün tövsiyə olunan gündəlik maqneziumun 24 faizi var. Maqnezium sinirlərin, əzələlərin və ürəyin yaxşı işləməsi, enerji istehsal etməsi, qan şəkərini və qan təzyiqini yaxşı idarə etməsi, zülal, DNT və sümüklərin əmələ gəlməsi üçün lazımdır.
C vitamini artishokda olan əsas antioksidantlardan biridir. Vitamin C immunitet sistemindəki hüceyrələri aktivləşdirməyə kömək edir və bədənin dəri sağlamlığı və yaraların sağalması üçün kollagen istehsalına kömək edir. Bir orta ölçülü ənginar sağlam yetkin qadınlar üçün gündəlik C vitamini ehtiyacının 20 faizini təmin edir.