Çörək dünyanın ən məşhur qidalarından biridir və bir çox çeşiddə olur, lakin çoxları onu xüsusilə arıqlayanlar üçün zərərli hesab edir. Dietoloq və endokrinoloq Tatyana Filippova Sankt-Peterburq telekanalına çörəklə bağlı deyilənlərdən hansının yalan olduğunu deyib.
Birinci mif tünd çörəyin guya daha böyük faydalarından bəhs edir. Bu fərziyyənin tərəfdarlarına görə, bütün bunlar daha qaba üyüdülmə və nəticədə faydalı maddələrin yüksək konsentrasiyası sayəsindədir. Ancaq mütəxəssis əmin edir ki, bu doğru deyil, vacib olan məhsulun tərkibidir.
Bundan əlavə, mayanın bədənə zərər verə biləcəyi və onu tükəndirə biləcəyi ilə bağlı deyilənlər də yalandır.
Üstəlik, çörək komponentlərinin anti-reytinqlərinin daimi "qonağı" olan qlütenin təhlükələri ilə bağlı qorxular mifdir. Dietoloqun izah etdiyi kimi, sağlam insanların orqanizminə heç bir şəkildə təsir etmir.
Bundan əlavə, çörək də arıqlamağa kömək edə bilər, çünki o, sağlam pəhrizin əsas komponentlərindən biridir. Endokrinoloqun sözlərinə görə, orta hesabla gündə iki-üç dilim istənilən çörək yeyə bilərsiniz. Bundan əlavə, çörəklər eyni dərəcədə qiymətlidir, çünki onların tərkibində təxminən eyni miqdarda kalori və qida var.
Ümumiyyətlə, çörəyin tərkibində lif, zülal, karbohidrat və müxtəlif vitaminlər var. Bunu istisna etmək tövsiyə edilmir, amma əsas odur ki, nə vaxt dayanacağını bilməkdir.
Nurlan