Dərinin bir çox funksiyası var. Bizi mikroblardan qoruyur, su balansını təmin edir və ultrabənövşəyi şüalara məruz qalmanın təsirlərini azaldır. Buna görə sağlam bir dəri çox vacibdir. Bunun üçün ilk növbədə qidalanmamıza fikir verməliyik.
Foodinfo.az dərini güzgü kimi parıldadan 10 qidanı təqdim edir.
BALQABAQ
Balqabaq dəriyə qulluq məhsullarında çox rast gəlinən meyvə fermentləri, sink və alfa-hidroksi turşuları ilə doludur. Dərini yumşaltmağa və bir az daha turşuluğa meylli olan dərimizin pH balansını bərpa etməyə kömək edir. Balqabaq sinki yağ istehsalını tənzimləməyə kömək edir. Tərkibində həmçinin C vitamini və dərini zərərli UV şüalarından qorumağa kömək edən karotenoidlər var.
ŞİRİN KARTOF
Şirin kartofun tərkibində beta-karotin var. Orqanizmdə A vitamininə çevrilir. Onun törəməsi bir çox dəriyə qulluq məhsullarında istifadə olunur və adətən retinol kimi tanınır. Retinol qırışlarla mübarizə aparmağa kömək edir və hüceyrələrin yenilənməsini artırır.
QUİNOA
Quinoa yüksək miqdarda lif ehtiva edir. Bir fincan quinoa 17-27 qram lif ehtiva edir. Müntəzəm olaraq istehlak etdiyimiz zaman bədənimizdən toksinləri xaric edirik ki, bu da dərinin daha aydınlaşmasına kömək edir. Qara nöqtələri təmizləyir.
BALIQ
Sardina və qızılbalıq kimi balıqlar Omeqa-3 yağ turşuları və E vitamini ilə zəngindir. Antioksidant olan E vitamini dərini zərərli sərbəst radikallardan və iltihabdan qoruyur. Yağlı balıq yemək, həmçinin UV radiasiyasının zərərini azalda bilər, iltihab əlamətlərini azaltmağa kömək edir və dərini UV şüalarına daha az reaktiv edir.
POMİDOR
Pomidorda C vitamini və karotenoidlər, o cümlədən likopen var. Pomidorun dərini günəşin vurduğu zərərlərdən qoruduğu sübut edilmişdir. O həmçinin qırışların qarşısını almağa kömək edir. Yüksək miqdarda karotenoidlər sağlam dərini qorumaq üçün faydalıdır. Karotenoidlə zəngin qidaları zeytun yağı kimi yağ mənbəyi ilə birləşdirmək karotenoidləri mənimsəməyə kömək edir.
AVOKADO
Avokado sağlam yağlar, E vitamini və C vitamini ehtiva edir. Sağlam yağlar dərini nəm və elastik saxlamağa kömək edir. Vitamin E dərini oksidləşdirici zərərdən qorumağa kömək edən bir antioksidandır və C vitamini ilə birləşdirildikdə daha təsirli görünür. Onların tərkibində dərini günəşin zərərindən qoruyan birləşmələr də var.
QOZ
Qozun tərkibində əsas yağ turşuları, Omeqa-3, Omeqa-6 və Sink var. Bu qidalar dərini sağlam saxlamağa kömək edir. Sink dəri baryerinin düzgün işləməsinə və yaraların sağalmasına kömək edir. Bakteriya və iltihabla mübarizə aparır. Omeqa yağ turşuları iltihabı azaltmağa kömək etmək üçün balanslaşdırılmış nisbətdədir.
BROKOLİ
Brokoli sağlam dəri üçün vacib olan vitamin və minerallarla zəngindir. Tərkibində sink, A vitamini, lutein, karotin, sulforafan adlı birləşmə və C vitamini var. Lutein oksidləşdirici zərərdən, sulforafan günəşin zərərindən qoruyur. O, həmçinin kollagen səviyyələrini saxlamağa kömək edir.
QIRMIZI ÜZÜM
Qırmızı üzümün tərkibində qocalmanın təsirini azaldan bir birləşmə olan resveratrol var. Bəzi tədqiqatlar qırmızı üzümün zərərli sərbəst radikalların istehsalını yavaşlata biləcəyini göstərib.
GÜL KƏLƏMİ
Bu tərəvəz də dəri üçün olduqca faydalıdır. Gül kələmində histidin adlı güclü amin turşusu var. Tərkibində həmçinin lif, B6, C və K vitaminləri, folat, fosfor və maqnezium var.