Qastroenteroloq Yevgeni Belousov bildirib ki, yüksək kalorili və yüksək şəkərli olduğu üçün həftədə iki və ya üç dəfədən çox olmayan dondurma yemək məsləhətdir. Foodinfo.az xəbər verir ki, o, RİAMO ilə söhbətində desertin tez-tez istehlakının təhlükələrindən danışıb.
Mütəxəssis qeyd edib ki, orqanizmdə tez-tez sistemli iltihaba səbəb olan süni yağlar digər süd məhsulları kimi dondurmanın tərkibinə də əlavə oluna bilər. Buna görə qaraciyər və mədəaltı vəzi "piylənmə" ola bilər ki, bu da sonradan tez-tez hepatitə, fibrotik dəyişikliklərin inkişafı, lipomatoz və ya pankreatitə səbəb olur.
“Həmçinin yadda saxlamalıyıq ki, mədə-bağırsaq traktının otaq temperaturunda olan qidaları xoşlayır, ona görə də dondurmanın aşağı temperaturu stressə səbəb ola bilər”, o əlavə edib.
Bundan əlavə, dondurma diabet xəstələri üçün kontrendikedir. Belousovun izah etdiyi kimi, desertin tərkibində çoxlu şəkər var, buna görə diyetdə onun mövcudluğunu minimuma endirmək məsləhətdir. Bununla belə, o, şəkər və yağın birləşməsi məhsulun soyuq temperaturu səbəbindən karbohidratların daha yavaş udulmasına səbəb olduğunu aydınlaşdırıb.
“Təəssüf ki, belə bir fikir var ki, diabet xəstələri qan şəkərini bu və ya digər şəkildə idarə edə bilirlər, ona görə də onlar bu cür desertləri ödəyə bilərlər. Mən bu yanaşmanın əleyhinəyəm: şəkər xəstələrinin qida rasionunda digər şirniyyatlar kimi dondurma da minimuma endirilməlidir”, - Belousov bildirib.
Leyla