Payız mövsümündə immun sistemini qorumağa və orqanizmin müqavimətini artırmağa kömək edən ən təsirli məhsullardan biri də əridilmiş yağdır. 

Foodinfo.az xəbər verir ki, bu barədə qastroenteroloq-diyetoloq Elvira Belyova “İzvestiya” qəzetinə müsahibəsində danışıb.

Onun sözlərinə görə, bu məhsulun tərkibində müxtəlif vitaminlər, faydalı poli doymamış turşular və fosfor, dəmir, kalsium, sink, mis kimi minerallar var. Mütəxəssis yağın tərkibində damarların elastikliyini artıran və bağırsaq mikroflorasına faydalı təsir göstərən butir turşusunun olduğunu xüsusi vurğulayıb və onu əsas delikateslərdən biri adlandırıb.

"Əridilmiş yağ çox yüksək tüstülənmə temperaturuna malikdir - 250 dərəcə və daha yüksək. Buna görə onu qızartmaq üçün də istifadə etmək olar: bişirilmə zamanı xarab olmayacaq. Əgər əks göstəriş yoxdursa,  soyuqdəymə zamanı bu yağı südə əlavə edib, qızdırıb içmək yaxşıdır. Məhsulİlkin tənəffüs yollarını "yağlayacaq" və öskürəyi yumşaldacaq", - deyə mütəxəssis izah edib.

Eyni zamanda, həkimin sözlərinə görə, kəskin respirator xəstəliklərin kəskinləşməsi dövründə istənilən bitki yağları faydalıdır, lakin unutmayın ki, onların qızartma zamanı tüstülənmə temperaturu 165 dərəcədən aşağı olmamalıdır. Beləliklə, rafinə olunmamış günəbaxan yağı, kətan toxumu və qoz yağları qızdırılmamalıdır - onlarla salat hazırlamaq daha yaxşıdır.