Bir çox dərdin dərmanı, təzə və ya qurudulmuş halda istehlak edilə bilən güldəfnə (fenugreek) bitkisinin yarpaqlarını, budaqlarını və hətta köklərini ədviyyat kimi istifadə edə bilərsiniz.    

 Foodinfo.az xəbər verir ki, tədqiqatlar göstərir ki, fenugreek diabet, piylənmə, yüksək xolesterol, yüksək qan təzyiqi, ürək sağlamlığı, bakterial, göbələk və viral infeksiyalar və iltihablar üçün çox faydalıdır.

Ancaq hamiləlik zamanı uşaqlıq əzələlərinin büzülməsinə səbəb ola biləcəyi üçün həkimlə məsləhətləşmək lazımdır.

Fenugreek müxtəlif sahələrdə - makiyaj, sabun və çay kimi istifadə edilir.

Bol minerallar və vitaminlər, o cümlədən A, B və D vitaminləri ilə zəngin olan güldəfnə bitkisinin tərkibində biotin, dəmir və bol lif də var.

Eyni zamanda, onun yarpaqları arıqlamağa kömək edir. Suda həll olunan lif tərkibi sayəsində çəkinizi idarə etməyə kömək edir. Sizdə toxluq hissi yaradır və maddələr mübadiləsini sürətləndirərək yağların yandırılmasını tezləşdirir.

Antioksidantlarla dolu olan fenugreek toxumları bədəndən zərərli toksinlərin çıxarılmasına da kömək edir. Səhər tezdən istehlak edilən fenugreek suyu qəbizlik, həzm problemlərinin qarşısını alır və həzmi asanlaşdırır.

Bədəndəki karbohidratların həzmini və sorulma müddətini yavaşladır. Qan şəkərini aşağı salan fenugreek diabet xəstələrinə də tövsiyə edilir.

Ana südü istehsalını artıran fenugreek qadınlarda estrogen hormonunun ifrazını artırır. Tərkibində yüksək antioksidant olan bu bitki orqanizmin immun sistemini dəstəkləyir və xəstəliklərə qarşı müqaviməti artırır.

İltihab əleyhinə xüsusiyyətləri sayəsində iltihabı azaltmağa kömək edir. Fenugreek tərkibində olan alkaloid adlanan birləşmə sayəsində ağrı hiss edən beynin duyğu reseptorlarını bloklamağa kömək edir.

Menstrual ağrıları və krampları aradan qaldırır. Qadınların çox əziyyət çəkdiyi bu dövrdə yaşanan baş ağrısı, yorğunluq, ürəkbulanma kimi problemlərə də yaxşı təsir edir.