Sarımsaq dünyanın ən qədim bitkilərindən biridir. Dörd min ildən çox əvvəl Orta Asiya, İran və Pakistanda becərilirdi. Tərəvəz yalnız yeməkdə deyil, həm də müxtəlif xəstəliklərin müalicəsində istifadə edilib.

Aromatik mixəklər xüsusilə viral infeksiyaların qarşısının alınmasında, immunitet sistemini gücləndirməkdə və çəki düzəltməkdə təsirli olur. Ancaq sarımsağın daha da əhəmiyyətli üstünlükləri var, bunun sayəsində terapevtlər fəal şəkildə hər kəsə gündə ən azı 2 diş yeməyi tövsiyə edirlər.

Sarımsaq ürək-damar patologiyalarının qarşısının alınmasında inanılmaz dərəcədə təsirlidir. Hər gün onu yeyən insanlarda işemiya, insult və infarkt inkişaf riski 25 faiz azalır.

Sarımsağın aromatik ağ pulpası güclü antioksidant təsirə malik olan S-allil-L-sistein ehtiva edir. Bədəni hüceyrələrdə və toxumalarda oksidləşdirici stressdən effektiv şəkildə qoruyur, zədələrdən sağalmanı sürətləndirir, həmçinin sərbəst radikalların çıxarılmasına kömək edir. Bunun üçün sarımsaq bütün dünyada endokrinoloqlar tərəfindən yüksək “hörmət” edir.

İltihabı müalicə edir. İngiltərə alimləri sübut ediblər ki, sarımsaq orqanizmdə iltihabı azaltmağa kömək edir. Məhz buna görə tərəvəzin boğaz xəstəlikləri, oynaqların iltihabı və artrit üçün yeyilməsi tövsiyə olunur.

Nurlan