Kərəviz aşağı kalorili, vitaminlər, minerallar və antioksidantlarla zəngin tərəvəzdir. Foodinfo.az “Rbc.ua” saytına istinadla xəbər verir ki, onun müntəzəm istifadəsi həzm sistemini yaxşılaşdırır, ürək sağlamlığını dəstəkləyir, iltihabı azaldır və orqanizmi toksinlərdən təmizləməyə kömək edir.
Kərəviz xolesterinin səviyyəsini də tənzimləyir. Araşdırmalar göstərir ki, kərəviz ekstraktında olan fitalid və apigenin “pis” xolesterini və trigliseridlərin səviyyəsini aşağı sala bilər, bu da ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldır.
Həmçinin kərəviz həzm üçün faydalıdır, çünki tərkibində həm həll olunan, həm də həll olunmayan liflər var. Lif qidanın bağırsaqdan keçməsini asanlaşdırır, suyu udur və nəcis çıxışını yumşaldır. Kərəvizdə C vitamini, beta-karotin və digər fitonutrientlər mövcuddur ki, bunlar bağırsağın sağlamlığını qoruyur və faydalı mikrobların çoxalmasına kömək edir.
Iltihabı azaltmaq üçün kərəviz yarpaqları və toxumları xüsusilə faydalıdır. Bu xüsusiyyət onun diabet, ürək-damar xəstəlikləri və kognitiv problemlərin riskini azaltmasına kömək edir. Antiinflamatuar birləşmələr həmçinin xərçəng riskini azalda bilər, apigenin xərçəngin inkişafını ləngidə və ya qarşısını ala bilir.
Kərəviz aşağı kalorili olduğundan çəkiyə nəzarət üçün də ideal tərəvəzdir. Bir böyük sapında yalnız 9 kalori var və o, doyma hissini təmin edir. Kərəviz xəmirdən, humusdan və ya digər faydalı souslarla yaxşı uyğunlaşır.
Qida dəyərləri: bir stəkan doğranmış xam kərəvizdə 14 kalori, 1,6 q lif, 3,2 mg C vitamini, 263 mg kalium və 81 mg natrium var. O, həmçinin polifenollar, fenollar və flavonoidlər kimi antioksidantlar ehtiva edir.
Mümkün risklər: kərəviz allergiya verə bilər, hamiləlikdə toxum ekstraktı və efir yağının istifadəsi tövsiyə edilmir, həmçinin pestisid qalıqları ola bilər, buna görə yumaq vacibdir.
Beləliklə, kərəviz gündəlik qidalanmada həm sağlamlıq, həm də çəkiyə nəzarət üçün faydalı tərəvəzdir.






