Kişmiş təzə üzümün qurudulması ilə əldə edilən meyvədir. Həm dad, həm də sağlamlıq baxımından bir çox faydası olan kişmiş müntəzəm olaraq istehlak edildikdə bədənimizə bir çox cəhətdən dəstək olur.
Tərkibindəki vitaminlər, minerallar və antioksidanlar sayəsində orqanizm üçün vacib qida mənbəyi hesab olunur. Dəriyə də müsbət təsir göstərən kişmiş təbii gözəllik sirridir. Çəki nəzarətində də istifadə edilə bilən bu meyvə sağlam qidalanmanın vazkeçilməz hissələrindən biridir.
Foodinfo.az bu yazıda kişmişin faydalarını təqdim edir.
Kişmiş tərkibindəki yüksək miqdarda mineral və vitaminlərlə bədənimizin ehtiyac duyduğu bir çox qida elementini qarşılayır. Xüsusilə dəmir, kalsium, kalium və B vitaminləri ilə zəngindir.
Bu meyvə liflə zəngin olduğu üçün həzm sistemi sağlamlığını dəstəkləyir. Lifli bir quruluşa sahib olduğu üçün həzm prosesini tənzimləyir, qəbizliyin qarşısını alır və bağırsaq hərəkətlərini nizamlı saxlayır. Həm də həzmi asanlaşdırır və mədə narahatlığını aradan qaldırır.
Kişmiş tərkibindəki kalium və antioksidanlar sayəsində ürək-damar sağlamlığını qoruyur. Kalium qan təzyiqini tənzimləyir və antioksidantlar sərbəst radikalları neytrallaşdırır, ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldır.
Qurudulmuş üzüm dəri sağlamlığına da müsbət təsir göstərir. Tərkibindəki antioksidantlar sərbəst radikallarla mübarizə apararaq dərinin qocalmasının qarşısını alır. Bu da dərinin daha sağlam və canlı görünməsini təmin edir.
Tərkibindəki təbii şəkərlər və su dərinin nəm balansını qorumağa kömək edir. Bu, dərini daha sağlam, yumşaq və hamar edir.
Yeməklər arasında sağlam qəlyanaltı kimi kişmiş seçə bilərsiniz.Tərkibindəki lif və doymamış yağlar sayəsində toxluq hissi verir və aclıq böhranlarının qarşısını alır. Bundan əlavə, tərkibindəki təbii şəkərlər enerji ehtiyaclarını ödəməyə kömək edir.