Tahini Şimali Afrika, Yunan, İran, Türkiyə və Yaxın Şərq mətbəxində geniş istifadə olunur və üyüdülmüş küncüt toxumlarından əldə edilir. Küncüt toxumlarının soyulması, təmizlənməsi, qovrulması və əzilməsi ilə əldə edilən təbii bir qidadır.
Tərkibində protein, pəhriz lifi, kalsium, mis, omeqa-3 yağ turşuları, dəmir, A və C vitaminləri var. O, həmçinin fenolik birləşmələr, linoleik turşu, olein turşusu, qamma-tokoferol və lizin, triptofan və metionin kimi amin turşuları ilə zəngindir.
Foodinfo.az küncüt yağının faydalarını təqdim edir:
Müntəzəm olaraq tahini qəbul edən insanların beyin funksiyaları güclənir.
Ürək-damar sağlamlığını qoruyan tahin ürəyi qoruyur.
Küncüt yağı istehlak etmək şişkinliyi azaltmağa kömək edir.
Astma xəstəsi olanlar tahini ilə rahatlaya bilərlər.
Tahinin müntəzəm istifadəsi immunitet sistemini gücləndirir.
Küncüt yağının tərkibində kalsium, mis və fosfor kimi minerallar olduğu üçün sümük sıxlığını artırmağa kömək edir və osteoporoz problemi ilə mübarizə aparır.
Tahinin istehlakı antiinflamatuar xüsusiyyətlərə malikdir.
Tahinin mühüm tərkib hissəsini təşkil edən küncüt yağı beyin və beyin inkişafı üçün çox faydalıdır.
Tahinin möcüzəvi faydaları olsa da, həddindən artıq istehlak edildikdə zərər verə bilər. Bu vəziyyət insandan insana dəyişir. Tahinin həddindən artıq istehlakı, xüsusən də tərkibində doymamış yağ turşuları varsa, bəzi insanlarda iltihab problemlərinə səbəb ola bilər.
Tahinin əsasını küncüt yağı təşkil etdiyi üçün onun istehlakı küncüdə allergiyası olanlara qətiliklə tövsiyə edilmir. Həddindən artıq tahini istehlakı sürətli çəki artımına səbəb ola bilər.
Tahini yüksək kalorili və yağlı bir qida olduğundan, ölçülü şəkildə istehlak edilməlidir.