Payız və qış aylarında məhsulların əsas vəzifəsi yalnız bədəndəki enerji ehtiyatlarını doldurmaq deyil, həm də virus hücumlarına qarşı etibarlı qorunma təmin etməkdir. Bu, düzgün qidalanma ilə özünüzü soyuqdəymə və qripdən qorumağın yeganə yoludur.

Dietoloq Oksana Dmitrenko payızda hər bazarda satılan, immun sistemini gücləndirmək üçün nəzərdə tutulan dərmanları, şərbətləri və digər qida əlavələrini əvəz edən təbiət hədiyyələrini adlandırıb.

Beləliklə, payız və qışı uzun xəstə günlərlə deyil, küçələrdə parlaq rənglər, xoş hava və ləzzətli mövsüm meyvələri ilə xatırlamaq istəyirsinizsə, o zaman ən azı həftədə bir dəfə bu məhsulları alıb yemək lazımdır:

Balqabaq. Ən dadlı payız məhsulu, təkcə dadı ilə deyil, həm də qiyməti ilə xoşdur. Bundan əlavə, sağlamlığınızı yaxşılaşdırmaq üçün balqabaq yeməyə dəyər. bütün bunlardan sonra onun tərkibində aşağıdakı faydalı qidalar var: A, K, C, E vitaminləri və B qrupu, həmçinin maqnezium, kalium, manqan, sink və digər mikroelementlər.

Zoğal. Qırmızı giləmeyvə xərçəngin inkişaf ehtimalını azaldan maddələrdən ibarətdir - antosiyaninlər, proantosiyanidinlər və flavonoidlər. Üstəlik, yeməklərinə tez-tez zoğal əlavə edən insanlar böyrək və qaraciyər patologiyalarından daha az əziyyət çəkirlər.

alma. Şirəli pulpa təbii şəkər, bağırsaq sağlamlığı üçün faydalı olan lif və həmçinin çoxlu dəmir ehtiva edir. Gündə cəmi 2 almanın qan təzyiqini normallaşdırmağa, qan xolesterolunu və ürək patologiyalarının inkişaf riskini azaltmağa kömək edəcəyi sübut edilmişdir.

Çuğundur. Onu necə hazırlamağınızın əhəmiyyəti yoxdur - qızardın, bişirin, qaynadın, faydalı maddələr qırmızı pulpa içərisində qalacaq. Və bunlar: dəmir, yod, sink, kalium, maqnezium, manqan, flüor, fosfor, mis. Bundan əlavə, tərəvəz qan damarlarını genişləndirməyə kömək edir, qan axını yaxşılaşdırır.

Nurlan