Diabet , adətən inkişaf etmiş mərhələlərdə diaqnoz qoyulan ümumi bir xəstəlikdir. Qan şəkərini və diabet növlərini azaltmağın müxtəlif yolları var ki, onlardan ən sadəsi müəyyən qidalardan istifadə etməkdir. 

Foodinfo.az xəbər verir ki, prediabetli insanların gələcəkdə şəkərli diabetə tutulma şansı artır, buna görə də bacardığınız qədər sağlam həyat sürməyə çalışmalısınız. 

Qan şəkərini azaltmaq üçün

1. Alma sirkəsi yeməyə çalışın:

Alma sirkəsi omeqa-3 yağ turşularını azaldır ki, bu yeməkdən sonra qan şəkərinin səviyyəsini aşağı salır. 

2. Yüksək lifli qidalar yeyin:

Liflə zəngin qidalar qan şəkərinin səviyyəsini saxlamağa və böyük sıçrayışları və düşmələri azaltmağa kömək edir. Lif həmçinin insulin müqavimətini azaltmağa kömək edir və diabet riskini azalda bilər. 

3. Darçın ekstraktı əlavə edin:

Darçın ekstraktı şəkərli diabet və diabetdən əvvəl olan insanlarda qan şəkərini yaxşılaşdırmaqda da uğurlu olmuşdur, lakin darçın ekstraktı istehlak etdiyiniz zaman diqqətli olun.

3. Xromla zəngin qidalar yeyin:

Xrom sağlam hüceyrə funksiyası üçün vacibdir və insulinin fəaliyyətinə kömək edir. Siz gündəlik xrom dozanızı brokoli, yulaf, arpa və pomidordan ala bilərsiniz.

4. Avokado:

Poli doymamış yağ turşuları (PUFAs) və mono doymamış yağ turşuları (MUDA) sağlam qan şəkəri pəhriz planının vacib komponentləridir. Onlar insulin həssaslığını yaxşılaşdıra bilər. Həmçinin toxluğu artıra və qan təzyiqi və iltihaba sağlam təsir göstərə bilərlər.

Araşdırmalar göstərir ki, avokadonun diabet riskini artıra bilən bir qrup risk faktoru olan metabolik sindrom riskini azaldır. Həmçinin ürək xəstəliyi və insult kimi ürək-damar xəstəliklərinin riskini azalda bilər. 

5. Omeqa-3 yağ turşuları olan ton balığı, kök və balıq:

Protein orqanizmə özünü saxlamağa və bərpa etməyə kömək edir. Zülal qan şəkərinin səviyyəsinə təsir etmədiyi və ya artırmadığı üçün zülal da toxluq hissini artıracaq, ona görə də çörək, düyü və ya makaron əvəzinə proteinə etibar etmək qan şəkərinizi idarə etmək üçün yaxşı bir yol ola bilər. Balıq əla protein mənbəyidir. Balıqda qeyri-sağlam yağlar azdır və omeqa-3 yağ turşularının yaxşı mənbəyidir. Yaxşı seçimlər bunlardır:

Somon balığı

Qızılbalıq

Tropik tuna

Skumbriya balığı

 Sarımsaqdan istifadə edin:

Sarımsağın qan şəkərini idarə etmə potensialı var.

7. Albalı:

Bütün meyvələr qan şəkərinin səviyyəsini yüksəldə bilsə də, bəzilərində turş albalı kimi daha aşağı GI balı var. Turş albalı tərkibində antosiyanin adlı kimyəvi maddə var. 

8. Qaragilə və moruq :

Moruq və qaragilə digər meyvələr kimi qan şəkərinizi yüksəltmir. Bu giləmeyvə liflə zəngindir və ən yüksək miqdarda antosiyaninlərə malikdir. Antosiyaninlər həzmi yavaşlatmaq üçün bəzi həzm fermentlərini maneə törətmək üçün istifadə olunur və həmçinin nişasta ilə zəngin qidalar yedikdən sonra qan şəkərini azaldır.

9. Badam və digər qoz-fındıq:

Badam yeməkdən sonra qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləməyə və azaltmağa və diabetin qarşısını almağa kömək edə bilər. 

10.Tam taxıllar:

Alış-veriş və ya yemək zamanı təmizlənmiş taxıllar əvəzinə tam taxılları (məsələn, darı və ya quinola) seçin. Rafine taxıllar karbohidratlarda yüksəkdir və qan şəkərinin artmasına səbəb ola bilər. 

11. Yumurta :

Yumurta xolesterolu yüksək olduğu üçün pis ad qazanan qidalardan biridir, lakin yumurta yemək prediabetli insanlara kömək edə bilər. 

12. Qəhvə :

Bir araşdırma göstərdi ki, qəhvənizi (kofeinli və kofeinsiz ) gündə bir fincan artırmaq 2-ci tip diabet riskinizi 10 faizdən çox azalda bilər, lakin qəhvəyə əlavə etdiyiniz şey də vacibdir. Qəhvəyə şəkər və şirə əlavə etməkdən çəkinin və süd əlavə edin.

13. Şirin kartof :

Ağ kartofla müqayisədə şirin kartofun glisemik indeksi daha aşağıdır və göz sağlamlığını qorumaq üçün bol miqdarda A vitamini ehtiva edir.

Şəbnəm