Həkim və dietoloq Natalya Zubareva qeyd edib ki, sağlam qidalanma ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldır.

Foodinfo.az xəbər verir ki, mütəxəssis Gazeta.Ru ilə söhbətində deyib ki, sağlam pəhriz çəkini normallaşdırmağa kömək edir.  Belə ki, əlavə çəki təkcə ürək və qan damarlarının patologiyaları deyil, həm də endokrin xəstəliklər, 2-ci tip diabet və onkologiya da daxil olmaqla bir çox təhlükəli xəstəliklərin inkişafında güclü amildir.

Qidalanmada əsas səhvlər arasında o, tərəvəz, meyvə və giləmeyvə çatışmazlığına, qızardılmış qidaların istehlakına, tez-tez şəkərdən istifadəyə və maye çatışmazlığına diqqət çəkib.

“Əslində ürək maye çatışmazlığından çox əziyyət çəkir. Su çatışmazlığı qanın qalınlaşmasına gətirib çıxarır, ürək-damar sisteminin onun pompalanmasının öhdəsindən gəlməsini çətinləşdirir. Ürək və qan damarlarına əlavə təzyiq ürək sancmalarının sayının artmasına səbəb olur, əsas əzələmiz aşınma üçün işləməyə başlayır və qan təzyiqi yüksəlir. Müvafiq olaraq, insult və infarkt riski artır”, - deyə Zubareva bildirib.

Fərid