Ətrafımızdakı dünya ilə əlaqə qurmağımız üçün beş hissin hamısı vacibdir. Bununla belə, araşdırmalar göstərir ki, ictimaiyyət görmə qabiliyyətini ən dəyərli duyğu kimi qəbul edir.
Göz sağlamlığınız üçün hansı qidaları istehlak etməli olduğunuzu bilirsinizmi?
Demək olar ki, bütün əsas qidalar müəyyən mənada sağlamlığımız üçün faydalıdır, lakin bəziləri görmə qabiliyyətimiz üçün çox faydalıdır.
Foodinfo.az həmin qidaları təqdim edir:
1- QIZILBALIQ
Dokosaheksaenoik turşu (DHA) və eikosapentaenoik turşu (EPA) kimi tanınan omeqa-3 yağ turşuları göz sağlamlığı üçün həyati əhəmiyyət kəsb edir və qızılbalıq bunlarla doludur.
Yağlı balıqlar DHA və EPA ilə zəngindir, bu maddələrin hətta ana bətnində də göz sağlamlığına faydası sübut edilmişdir. Hamilə qadınlar qızılbalıq yeyərək körpələrinin göz sağlamlığına müsbət təsir edə bilər. Somonda olan DHA və EPA-nın göz faydaları doğumdan əvvəl görünməyə başlasa da, onların əhəmiyyəti həyat boyu davam edir.
2- BROKOLİ
Brokolinin bir çox sağlamlıq faydaları var, o cümlədən göz sağlamlığını qorumaq qabiliyyəti. Araşdırmalar brokolinin gözlərdə oksidləşdirici stressi azaldan və kataraktın qarşısını alan antioksidant olan C vitamini ilə zəngin olduğunu göstərir.
3- ŞİRİN KARTOF
Yerkökü uzun müddətdir göz sağlamlığı üçün ən yaxşı qida hesab edilmişdir. Bunun səbəbi yerkökün narıncı tərəvəzlərə canlı rəng verən piqment olan beta-karotinlə zəngin olmasıdır. Yerköküdə beta-karotin yüksəkdir, lakin şirin kartof bu faydalı piqmenti daha çox ehtiva edir. Bir porsiya qaynadılmış yerkökü 8,3 mq beta-karotin, eyni bişmiş şirin kartofda isə 11,5 mq qida maddəsi var.
Beta-karotin faydalıdır, çünki bədən onu A vitamininə çevirir və bu da yaxşı görməmizə kömək edir. Görmə qabiliyyətini yaxşılaşdırmaqla yanaşı, şirin kartofun tərkibindəki beta-karoten də gözlərimizin aşağı işığa uyğunlaşmasına kömək edir.
Şirin kartofdan ən çox beta-karotin və C vitamini almaq üçün mütəxəssislər şirin kartofu qabığı ilə qaynatmağı məsləhət görürlər.
4- QOZ
Qoz-fındıq sağlam gözlər və görmə üçün əla qidadır, çünki onlar vitamin E, sink və omeqa-3 yağ turşuları kimi qidalarla zəngindir. Qozdakı E vitamini və digər polifenolların iltihabı azaltmağa və sərbəst radikalların zədələnməsinə qarşı qorunmağa kömək etdiyi bilinir. Eyni zamanda qoz retinada yüksək konsentrasiyalı bir mineral olan sink təmin edərək göz sağlamlığına müsbət təsir edir.
5- YUMURTA SARISI
Yumurta sarısı lutein kimi tanınan bir növ karotenoidin yüksək bioavailliyinə malik qidadır. Məlumdur ki, göz sağlamlığı üçün ən vacib qidalardan biri olan lutein yaşlı insanlarda aşağı makula piqmentini yaxşılaşdıra bilir. Bundan əlavə tərkibində sink və A vitamini olan yumurta sarısı hər cəhətdən gözlərimiz üçün vacib qida maddələrindən biridir.
6- KƏLƏM
Mütəxəssislər həmçinin kələm, şalğam və ispanaq kimi tünd yarpaqlı tərəvəzləri göz sağlamlığı üçün ən yaxşı qidalar adlandırırlar. Əslində, kələm göz sağlamlığı üçün kökdən daha faydalı kimi şərh olunur. Xüsusilə lutein və zeaksantin antioksidantları baxımından güclü olan kələm günəşlə bağlı göz toxumalarına zərər verməyi və yaşa bağlı göz problemləri riskini azaltmağa kömək edir.