Sağlam həyat tərzi keçirmək və düzgün qərarlar qəbul etmək çox vacibdir. Bayramlarda ürəyinizə zərər verməmək üçün hansı qida və içkilərdən uzaq durmaq lazımdır.

Foodinfo.az.az xəbər verir ki, kardioloq, Minnesota profilaktik kardiologiya klinikasının təsisçisi və Step One Foods-un qurucusu və baş həkimi Elizabet Klodas bayramlar zamanı aşağıdakılardan çəkinməyi tövsiyyə edir:

Çörək
Ən çox bişmiş məhsullar boş kalorilər, natrium və bir çox digər zərərli maddələrdir. Həkim artıq natriumun yüksək təzyiqə səbəb ola biləcəyini qeyd edir.

Nahardan əvvəl qəlyanaltılar
Bu, əlbəttə ki, kokteyllərlə yanaşı, yeməkdən əvvəl qəlyanaltılar və bayram qəlyanaltıları üçün mövsümdür. Dr Klodas insanları bu vərdişdən əl çəkməyə çağırdı, çünki qəlyanaltılar çox kalorili, lakin qida maddələrində azdır. Bununla belə, onlar tez-tez duz və yağla doyurulur.

Kokteyllər
"Qarışıq içkilərdən xüsusilə çəkinmək lazımdır, çünki onlar çoxlu əlavə kalori və şəkər ehtiva edir və ürək ritminin pozulması riskinin artması, xolesterol profilinin pisləşməsi və qan təzyiqinin artması da daxil olmaqla, spirt ilə əlaqəli digər mənfi ürək-damar təsirlərinə malikdir".

Bayram peçenyeləri
Ümumiyyətlə şirniyyatlardan qaçınmaq və ya ölçülü yemək həmişə müdrikdir.
"Həddindən artıq çəki bir sıra xəstəliklər üçün risk faktorudur - şəkərli diabetdən yuxu apnesinə qədər - və ürək-damar xəstəlikləri üçün əsas risk faktorlarından biridir. Bir peçenye təxminən 100 kalori ehtiva edir. Onları yandırmaq üçün bir mil məsafə lazımdır", - Klodas xatırladıb.
Kardioloq ənənəvi bayram yeməklərindən imtina etməyi deyil, tərəvəzlərin miqdarını artırmağı tövsiyə edir. Eyni zamanda, həkim həddindən artıq yeməməyin lazım olduğunu qeyd edir. Məsələn, tam bir hissə əvəzinə, bir hissəsinin yarısını və ya dörddə birini yeyə bilərsiniz.