Bu dadlı içki immunitet sistemini gücləndirir və daxili orqanların fəaliyyətini yaxşılaşdırır.
Həkimlər qida rasionunuza yerkökü suyunu daxil etməyi məsləhət görürlər. Bu əlverişli tərəvəz içkisi sağlam qalmağınıza və rifahınızı yaxşılaşdırmağa kömək edəcək.
Aparılan araşdırma nəticəsində məlum olub ki, kök suyu içmək immunitet sistemini gücləndirməyə və orqanizmdə iltihabı azaltmağa kömək edir. Cənubi Danimarka Universitetinin alimləri diqqətlərini kök şirəsindəki falkarinol (FaOH) və falkarindiol (FaDOH) olan və iltihabi proseslərə təsir edə biləcək bioaktiv birləşmələrə yönəldiblər.
Araşdırmada 20 ilə 55 yaş arasında olan bir qrup sağlam insan kök suyu içməzdən əvvəl və sonra qan analizindən keçib. Onlardan 500 mililitr adi suda həll edilmiş 30 qram dondurulmuş yerkökü tozu istehlak etmələri istənib.
Tədqiqatın nəticələri göstərib ki, kök suyu içmək iltihabın mühüm rol oynadığı diabet və xərçəng kimi təhlükəli xəstəliklərin inkişaf riskini əhəmiyyətli dərəcədə azalda bilər.
Yerkökü immuniteti qorumaq üçün vacib olan A vitamininin xəbərçisi olan qiymətli beta-karotin mənbəyidir. Yerkökündəki lif bağırsaq sağlamlığını və ümumi toxunulmazlığı yaxşılaşdırmağa kömək edən bir prebiyotik rolunu oynayır. Bundan əlavə, yerkökü qan şəkərinin səviyyəsini idarə etməyə kömək edə bilər ki, bu da bədəndəki iltihabı azaltmağa kömək edir. Alimlər vurğulayırlar ki, faydalı xassələri təkcə yerkökü şirəsindən deyil, bütövlükdə tərəvəzdən istifadə etməklə də əldə etmək olar.