Yer alması kök bitkilər ailəsinə aid bir bitkidir. At skumbriyası, yerli artişok və ya yer albalısı kimi fərqli adlarla da tanınır. Yer alması bütün dünyada istehlak edilən sağlam qidadır və bir çox faydaları var.
Foodinfo.az xəbər verir ki, yer almasının ən əhəmiyyətli faydalarından biri həzm sistemini dəstəkləməsidir. Tərkibindəki yüksək lif sayəsində həzm sistemini tənzimləyir və bağırsaq hərəkətini yaxşılaşdırır. Bağırsaqlarda faydalı bakteriyaların çoxalmasına kömək edir və həzm problemlərinin qarşısını alır. Buna görə də, yer alması istehlakı qəbizlik və həzm problemi olan insanlar üçün çox faydalıdır.
Artishok da aşağı kalorili qidadır və çəkiyə nəzarət etməyə kömək edir. Tərkibindəki yüksək lif sayəsində toxluq hissi verir və beləliklə də həddindən artıq kalori qəbulunun qarşısını alır.
Tərkibində olan inulin adlı şəkər qan şəkərini tənzimləməyə kömək edir və insulin müqavimətini azaldır. Bu, diabet riskini azaltmağa kömək edir. Onda immunitet sistemini gücləndirən bir çox qida var. Xüsusilə C vitamini, dəmir və kalium baxımından yüksəkdir. C vitamini orqanizmin infeksiyalara qarşı müqavimətini artırsa da, dəmir və kalium bir çox biokimyəvi proseslərdə mühüm rol oynayır.
Həmçinin yer almasının tərkibində sərbəst radikalların bədənə zərər verməsinin qarşısını alan polifenollar adlanan antioksidanlar var.
O həm də həzm sağlamlığına töhfə verən prebiyotiklərlə zəngindir. Prebiyotiklər yaxşı bağırsaq bakteriyalarının böyüməsini təşviq edir və bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyir.
Bu qida antiinflamatuar xüsusiyyətlərə malikdir və buna görə də iltihabla əlaqəli xəstəliklərin riskini azaltmağa kömək edir.
Yer almasından müxtəlif reseptlərdə və ya çiy halda salatlarda istifadə edə bilərsiniz.