Yumurta zülalla zəngin bir qidadır. Bununla belə, yemək üsulu onun istehlakındakı faydalara təsir göstərə bilər. Yumurtanın qaynadılması bir çox insanın tez-tez üstünlük verdiyi bişirmə qaydasıdır. Ancaq yumurtanın tam olaraq neçə dəqiqə qaynadılması lazım olduğuna dair çaşqınlıq yaşayan bir çox insan var.

 Foodinfo.az xəbər verir ki, yumurtanın qaynama müddəti yumurtanın bişmə dərəcəsindən asılıdır. Yumurtanın qaynama müddəti yumurtanın sarısı ilə ağı arasındakı sərhədləri müəyyən etmək üçün vacibdir. 

Bir yumurtanın tam olaraq neçə dəqiqə qaynadılması lazım olduğuna dair ümumi bir qayda yoxdur. Bununla belə, yumurtanın hazır olma dərəcəsindən asılı olaraq dəyişən bir neçə ipucu var.

Yumurtanı 10-12 dəqiqə qaynatmaq lazımdır ki, bərkimiş sarısı olsun. Bu zamanda qaynadılan yumurtanın ağı sərtləşir və yumurta qabığı asanlıqla soyulur. Yumurtanın sarısının daha az sərt olmasını istəyirsinizsə, 5-6 dəqiqə qaynatmaq kifayətdir.

Yumurtanın orta sərtliyə sahib olması üçün onu 6-7 dəqiqə qaynatmaq lazımdır. Yumurtanın ağı sərtləşərkən, sarısı bir qədər axıcı olaraq qalır. Bu növ yumurta salatlar və ya sendviçlər üçün idealdır.

Nəhayət, yumurtanın tam bişməsi üçün 13-14 dəqiqə qaynadılması lazımdır. Bu zaman yumurtanın ağı və sarısı tamamilə sərtləşir. Bu növ yumurta, xüsusilə salatlarda və ya sendviçlərdə istifadə üçün dilimlənmiş şəkildə verilə bilər.

Yumurtanın qaynama müddəti şəxsi üstünlüklərdən asılı olaraq dəyişə bilər. Bəzi insanlar sarısının bir qədər axıcı qalmasını xoşlayırlar.

Yumurta qaynatmaq kifayət qədər asan bir prosesdir və sağlam bir protein mənbəyi təmin edir. Dadlı və qidalı nəticə əldə etmək üçün yumurtanın bişirmə müddətinə nəzarət etmək vacibdir.

Yumurta yüngülcə qaynadıldığında pis xolesterinin səviyyəsini aşağı salan doymuş yağ sarısı hissəsində aktiv olaraq qalır. Pis xolesterol nə qədər aşağı olarsa, qanda iltihab bir o qədər aşağı olar.

Bir qaynadılmış yumurta sizi tam bir saat tox saxlaya bilər. Arıqlamaq istəyənlər üçün ideal ilk yeməkdir.

 Yumurta hüceyrələrin quruluşunu qoruyaraq sidik vasitəsilə bədəndən sərbəst radikalların çıxarılmasına kömək edir. Virusların və bakteriyaların kabusu hesab olunur.

Əzələ qurmaq istəyənlər üçün ilk yardım olan az qaynadılmış yumurta sümük kütləsini artırır. İdman zamanı zədələnmədən əzələlərin güclənməsinə imkan verir.

Yerkökü ilə yanaşı, az qaynadılmış yumurta da göz sağlamlığına müsbət təsir göstərir. Göz içi maye nisbətini qorumaqla, katarakt kimi xəstəliklərin riskini sıfırlayır.

Demək olar ki, 100 nəfərdən 60-da müşahidə olunan anemiya üçün idealdır. Tərkibində yüksək miqdarda dəmir var. Bu şəkildə qandakı ağ hüceyrələrin sayını artırır.

İmmunitet sistemindəki zülalların sayını balanslaşdırır. Bədənin virus və bakteriyalara qarşı müqavimətini artırır. Həmçinin gün ərzində sıx iş tempi səbəbiylə yaşanma riski olan yorğunluq və stressin qarşısını alır.