
Bal təbii məhsul olsa da, şəkərli diabet xəstələri üçün ciddi təhlükə yarada bilər. Foodinfo.az bildirir ki, balın tərkibindəki fruktoza və qlükoza səviyyəsi yüksək olduğundan qanda şəkərin sürətlə artmasına səbəb ola bilər.
Balın glisemik indeksi nisbətən aşağı olsa da, onun miqdarı nəzarətsiz qəbul edildikdə insulinə ehtiyac artır. Təbii və orqanik bal belə şəkər xəstələri üçün risklidir. Bu səbəblə həkim nəzarətində, minimal miqdarda istifadə tövsiyə olunur.
Xüsusilə səhər acqarına qəbul, qan şəkərinin sürətlə yüksəlməsinə səbəb ola bilər. Balın əvəzində şəkərsiz giləmeyvə və ya darçınlı su daha sağlam alternativdir. Bir çox insan balın “sağlam” imicinə aldanaraq gündəlik istifadədə həddən artıqya gedir.
Lakin bu, gözlənilmədən metabolik tarazlığı poza bilər. Balın tərkibində olan antioksidantlar faydalıdır, amma bu fayda həddindən artıq istifadəyə haqq qazandırmır. Şəkərli diabetlə yaşayan şəxslər qida rasionlarını mütləq endokrinoloqla məsləhətləşməlidir. Bal nə qədər təbii olsa da, sağlamlıq üçün balans tələb edən məhsuldur.