Kimsə görmə qabiliyyətindən şikayət edirsə, çox məşhur məsləhət eşidir: göyərti və yerkökü yeyin. Bu iki məhsul ənənəvi olaraq görmə qabiliyyətini dəstəkləmək və hətta yaxşılaşdırmaq üçün hesab olunur.
Amma məşhur rəyin birinci hissəsini hələ də müzakirə etmək olarsa, ikincisi mütləq mifdir.
Fakt budur ki, Ümumdünya Səhiyyə Təşkilatı üçüncü dünya ölkələrində hər il 250-500 min uşağın A vitamini çatışmazlığı səbəbindən görmə qabiliyyətini itirdiyini aşkar edib. Onlarda “gecə korluğu” yaranır (yəni zəif işıqlandırmada görmə kəskinliyi azalır). Gələcəkdə bu, görmə qabiliyyətinin tamamilə itirilməsinə səbəb ola bilər.
Bu xəstəlik - "gecə korluğu" - miyopiya ilə əlaqəli deyil, ortaq heç bir şey yoxdur. Mütəxəssislər deyir ki, torlu qişada yerləşən vizual piqment rodopsin qaranlıqda gözlərimizi görməyə kömək edir. İşıqda rodopsin parçalanır, gecələr isə A vitamininin təsiri ilə bərpa olunur. Əgər sonuncu yetərli deyilsə, onda alacakaranlıqda insan bütün dünyanı incə ələkdən keçirmiş kimi və ya baxırmış kimi görür. su altında olan şeylərdə. Eyni zamanda, gündüzlər də görmə aydın olaraq qalır.
Yerkökü və göyərti A vitamini ilə zəngindir, onun çatışmazlığını doldurmaq vacibdir. Və buna görə də onlar görmə qabiliyyətini yaxşılaşdıran məhsulların siyahısında ilk sıralarda yer alıblar.
Görmə qabiliyyətimizin pisləşdiyini söylədikdə, ən çox miyopi nəzərdə tuturuq və çoxlu göyərti və qızardılmış yerkökü, təəssüf ki, onu düzəldə bilməz.