Ərzaqların saxlanması və saxlama müddətinin müxtəlif üsulları və fəndləri arasında qurutma keçmişdən bəri çox məşhur olmuşdur. Bu üsul tərəvəzlər, meyvələr və keçmiş ətlər üçün istifadə olunurdu, çünki qida maddələrini qorumaq qabiliyyətinə malikdir. 

Foodinfo.az-ın məlumata görə, qədim dövrlərdə insanlar qurutmaq məqsədinə çatmaq üçün günəşin və küləyin təbii enerjisindən istifadə etmişlər. Ancaq bu gün qidaları böyük miqdarda asanlıqla qurutmağa imkan verən qabaqcıl cihazlar istehsal edilmişdir. Beləliklə, bütün növ qidalar eyni orijinal dadla uzun illər saxlanıla bilər. Bu gün dünyada qurudulmuş meyvələrin böyük ticarəti var və bu, qidanın qorunmasının ən yaxşı yollarından biri kimi tanınır. Həmçinin albalı, gavalı, ərik, şaftalı və alma kimi meyvələri, həmçinin nanə, ispanaq, cəfəri, pırasa kimi tərəvəzləri və hətta badımcan, yaşıl lobya, noxud kimi yay tərəvəzlərini də aşağı səviyyədə quruta bilərsiniz.

Şəbnəm