Stress altında çəki artımının səbəbi sırf elmidir. Foodinfo.az xəbər verir ki, Rusiya Səhiyyə Nazirliyinin terapiya və ümumi tibbi təcrübə üzrə baş müstəqil mütəxəssisi Oksana Drapkinanın aif.ru-ya verdiyi müsahibədə bildirib ki, söhbət iki hormondan gedir. Məhz onların sayəsində insanlar qeyri-sağlam qidalar yeməyə meyllidirlər.

"Bu, stress hormonunun - kortizonun, həmçinin qrelinin - aclıq hormonunun səviyyəsinin artması ilə əlaqədar ola bilər. Onlar iştahı stimullaşdırır və yağ və şəkərin (karbohidratlar) udulmasını artırır. Stress altında çoxları instinktiv olaraq sürətli qidaya çatırlar. yemək və digər zərərli yeməklər”, - həkim izah edib.

Həmçinin, bunun səbəbi, böyük miqdarda şəkər olan qidaların bədəndə rifah və əhval-ruhiyyəni yaxşılaşdırmaq üçün beyin tərəfindən istehsal olunan bir kimyəvi maddə olan serotonin səviyyəsini artırmasıdır. Ekspert qeyd edib ki, o, beyində yaranan həyəcan siqnallarını bloklayır və bununla da stressi aradan qaldırır.

O, həmçinin əlavə edib ki, mədəaltı vəzi karbohidratlardan alınan enerjinin hüceyrələrə çatdırılması üçün insulin hormonu istehsal edir. Xroniki stress bu prosesə mane ola bilər və insulinin olduğu qədər yaxşı işləməməsinə səbəb ola bilər. Drapkina xəbərdarlıq edib ki, bu, yağ yığılmasına, çəki artımına və 2-ci tip diabet riskinin artmasına səbəb olur.

Fərid