Düzgün qidalanma bir çox mif və yanlış təsəvvürlərlə örtülüb ki, bu da tez-tez pəhrizini yaxşılaşdırmağı planlaşdıranları qorxudur. Düzgün qidalanma ilə bağlı miflər moda jurnallarını və interneti cənginə alıb. Adi bir insan üçün onlardan hansının həqiqətən doğru, hansının uydurma olduğunu anlamaq çox vaxt çətindir.

Bunu dietoloq Yuliya Koval açıqlayıb.

Mif 1: Bütün yağlar bədən üçün zərərlidir

Yağlar hüceyrə membranlarının struktur komponenti, steroid hormonların və öd turşularının sintezi üçün prekursorlardır. Yağlar həmçinin yağda həll olunan A, D, E, K vitaminlərinin udulmasında iştirak edir. Pəhrizdə yağlı dəniz balığı, avokado, qoz-fındıq, kətan toxumu və çia kimi doymamış yağların daxil edilməsi tövsiyə olunur. Marqarin və hidrogenləşdirilmiş bitki yağlarında olan trans yağlar zərərlidir və onlardan çəkinmək lazımdır.

Mif 2: Karbohidratlar qidalanma və arıqlamağa gəldikdə əsas düşməndir

Karbohidratlar vacibdir, çünki onlar əsas enerji mənbəyi, B, C vitaminləri, maqnezium, sink və lifdir. Tam taxıl və çörək kimi kompleks karbohidratları istehlak etmək tövsiyə olunur, pəhrizdə ən azı 100-120 qram olmalıdır. Aşağı karbohidratlı pəhrizlər tövsiyə edilmir və sürətli karbohidratlar (şirniyyatlar, un məhsulları, şəkər, bal) minimum miqdarda istehlak edilməlidir.

Mif 3: Qluten və süd məhsullarını aradan qaldırmalısınız

Pəhrizdən qlüten və süd məhsullarının xaric edilməsi yalnız çölyak xəstəliyi və ya qlütenə qarşı dözümsüzlük hallarında düzgündür. Sağlamlığı yaxşılaşdırmaq və ya arıqlamaq məqsədi ilə bu qidaların aradan qaldırılmasının heç bir elmi əsası yoxdur.

Mif 4: Arıqlamağa və kökəlməyə səbəb olan qidalar da var

Arıqlamaq üçün normadan bir kalori çatışmazlığı lazımdır. Çəki artımı artıq kalorilərdən asılıdır. İstehlakınız lazımi miqdardan artıq olarsa, istənilən qidadan kökəlmək olar.

Mif 5: Yemək yeyərkən içmək zərərlidir

Yemək zamanı içmək mədədə pH səviyyəsinə və ferment aktivliyinə təsir etmir. Bu, heç bir elmi əsası olmayan mifdir.