Bu gün sağlam həyat tərzində və qidalanmada əhəmiyyətli bir yerə sahib olan omeqa-3 yağ turşuları bir çox sağlamlıq faydaları ilə tanınır. Bununla belə, onu lazımi miqdarda götürmək və müvafiq mənbələrdən əldə etmək vacibdir. Omeqa-3 yağ turşuları qanda trigliserid səviyyəsini aşağı sala, qan təzyiqini nəzarətdə saxlaya və ürək-damar sağlamlığını dəstəkləyə bilir. Xüsusilə balıq yağlarında olan Omeqa-3 beyin fəaliyyətini yaxşılaşdıra, idrak qabiliyyətlərini gücləndirə və psixi sağlamlığı dəstəkləyə bilir. 

Foodinfo.az xəbər verir ki, omeqa-3-ün antiinflamatuar xüsusiyyətləri sayəsində xroniki iltihabla əlaqəli bir çox xəstəliklərin riskini azaldır. O, həmçinin quru gözlər və yaşa bağlı makula degenerasiyası kimi göz sağlamlığı problemleminə yaxşı təsir göstərir.

Somon, sardina və hamsi kimi yağlı balıqlar omeqa-3 ilə zəngindir.

Kətan toxumu və kətan toxumu yağında omeqa-3, xüsusilə ALA (alfa-linolenik turşu) növü vardır.

Qoz da xüsusilə ALA-nı ehtiva edən başqa bir qidadır. 

Çia toxumları omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir. 

Qidalardan kifayət qədər omeqa-3 almaq bəzən çətin ola bilər. Bu vəziyyətdə həkim nəzarəti altında omeqa-3 əlavələri nəzərdən keçirilə bilər. Bununla belə, bu əlavələrin dozası və keyfiyyəti vacibdir. Həkimin tövsiyə etdiyi dozalarda istifadə edilməli və etibarlı markalara üstünlük verilməlidir.

Omeqa-3-lərin həddindən artıq qəbulu bəzi insanlarda normal qan laxtalanma prosesinə təsir göstərə bilər. Buna görə də, həddindən artıq omeqa-3 əlavələrindən, xüsusən də qan durulaşdıran dərmanlar qəbul edənlərdən qaçınmaq lazımdır. Bundan əlavə, yüksək dozalarda qəbul edildikdə mədə narahatlığı və ishal kimi yan təsirlər baş verə bilər. Nəticə olaraq, omeqa-3 yağ turşuları sağlamlıq üçün son dərəcə vacib olsa da, balanslaşdırılmış və müxtəlif pəhriz planının bir hissəsi kimi qəbul edilməlidir. Hər hansı bir əlavədən istifadə etməzdən əvvəl ixtisaslı bir tibb işçisi ilə məsləhətləşmək vacibdir.